Interview

Suse van Kleef hoopt op een mooi WK voor de OranjeLeeuwinnen: 'Puzzelstukjes moeten in elkaar vallen'

20 juli 2023 10:00 | sport | Door Wouter Luijken

© ANP/Jeroen Jumelet
Het EK Vrouwenvoetbal in 2017 en het WK van 2019 staan voetbalfans nog helder voor de geest. Na een dipje hoopt Suse van Kleef op een mooi WK: "De puzzelstukjes moeten in elkaar vallen."

Na het EK van vorig jaar spelen de OranjeLeeuwinnen deze zomer alweer hun volgende eindtoernooi. In Australië en Nieuw-Zeeland strijden 32 landen om de wereldtitel. Nederland speelt in de poule tegen Portugal (zondag), de VS en Vietnam. Suse van Kleef en Gert van 't Hof presenteren het dagelijkse programma rond het WK en nemen met analisten Leonne Stentler en Mandy van den Berg de wedstrijden door. Van Kleef kijkt uit naar het toernooi.

Wat zijn jouw verwachtingen van de OranjeLeeuwinnen?

"Ik heb meer zin in het toernooi dan vorig jaar bij het EK, omdat je merkt dat er onder leiding van bondscoach Andries Jonker veranderingen hebben plaatsgevonden. Er zit meer vertrouwen in het team en ze spelen beter voetbal. Ik ben heel benieuwd hoe ze het gaan doen. Ze behoren niet tot de favorieten, maar, zoals Jonker zelf zegt, op een goede dag kunnen ze van iedereen winnen. De eerste wedstrijd is meteen belangrijk: als ze die winnen, overleven ze de groepsfase waarschijnlijk wel."

Wat zijn die veranderingen onder Jonker?

"Je zag bij de vorige bondscoach, Mark Parsons, dat het team niet meeging in zijn manier van spelen. Het heeft nooit geklikt tussen hem en de spelersgroep. Jonker probeert een andere speelstijl, met Victoria Pelova en Esmee Brugts als vleugelverdedigers. Dat loopt meteen best wel goed, Jonker kijkt naar welk systeem bij de spelers past. De oefenwedstrijd tegen Duitsland zag er goed uit, dat heeft vertrouwen gegeven."

Bekijk hier het speelschema van het WK Vrouwenvoetbal 2023

Op wie moeten we letten bij Oranje?

"Ik vind Brugts een leuke speelster, daar gaan we nog heel veel plezier aan beleven. Ook Pelova maakt een enorme ontwikkeling door. In het aanvallende en creatieve gedeelte zijn de OranjeLeeuwinnen behoorlijk goed, verdedigend is de ploeg wat minder sterk. De puzzelstukjes moeten in elkaar gaan vallen."

Wie zijn de grootste kanshebbers voor de wereldtitel?

"De Verenigde Staten, al zijn die niet meer onfeilbaar. Ze moeten verjongen, maar ze hebben wel goede nieuwe aanwas. Engeland is voor mij de andere topfavoriet. Ze zijn regerend Europees kampioen en bondscoach Sarina Wiegman heeft daar hetzelfde geflikt als met Nederland, maar dan met nóg betere spelers. Duitsland en Frankrijk zijn outsiders."

Wat maakt dit toernooi interessant?

"Dat er veel speelt buiten de lijnen. In een aantal landen zijn in spelers conflict geraakt met hun eigen bond. Een paar Spaanse sterspeelsters gaan uit onvrede over hoe de voetbalbond hen behandelt niet mee naar het WK, Frankrijk heeft de bondscoach ontslagen omdat de speelsters haar niet meer pruimden en ook bij Canada is het onrustig. Dat is onderdeel van de professionalisering en bewustwording van het vrouwenvoetbal, speelsters worden mondiger. Dat vind ik het leuke aan het WK bij de vrouwen: het gaat over meer dan voetbal."

Op 20 juli 2023 begint het WK Vrouwenvoetbal. Bekijk hier wanneer en door wie er gespeeld wordt en hoe je dit op televisie kunt volgen.

Meer over