It giet oan! De hele Elfstedentocht van 1985 te volgen op NOS.nl

18 februari 2015 16:25 | sport | Door Televizier

© Fam. de Ruiter - NOS

Wie de hele Elfstedentocht van 30 jaar geleden opnieuw wil beleven, kan op 21 februari terecht bij de NOS voor een compleet verslag. Zelfs met liveblog en tweets!

NOS.nl zendt op zaterdag 21 februari het complete tv-verslag van de Elfstedentocht van 1985 opnieuw uit. Het is op die dag precies 30 jaar geleden dat de tocht werd gereden.

Liveblog

De marathonuitzending zal op de seconde nauwkeurig gelijk lopen met de gebeurtenissen van 30 jaar ervoor. Dat betekent dat het verslag om 5.00 uur 's ochtends al begint en dan 13 uur lang te zien is op de website. Daarnaast maakt de NOS een liveblog met verslagen en tweets. Alsof we dertig jaar terug in de tijd gaan dus, maar dan met internet en Twitter erbij.

Studio Sport

In de 30 jaar oude uitzending van Studio Sport is Koos Postema de centrale presentator en staan Mart Smeets, Evert ten Napel en Jan Stekelenburg op de route om verslag te doen. Het verslag was de grootste klus voor de publieke omroep tot dan toe. Maar liefst acht miljoen mensen zaten aan de buis gekluisterd en zagen Evert van Benthem winnen.

1985

De Elfstedentocht van 1985 was de dertiende Elfstedentocht in de geschiedenis. Al in januari brak de Elfstedenkoorts uit, maar het begon te dooien en even geloofde niemand er meer in. Toch brak er een nieuwe vorstperiode aan en uiteindelijk kon de wedstrijd in februari plaatsvinden. Dat was voor de eerste keer in 22 jaar, want sinds de tocht van 1963 - de zwaarste ooit - was er al geen Elfstedentocht meer gereden. Een oorzaak daarvan was de waterverontreiniging in de jaren 60 en 70.

Lees ook: In 2012 was er sprake van hevige Elfstedenkoorts. Er kwam toen zelfs een IJsjournaal.

Meer over