Met twee vrouwen!

Kan Raymond van Barneveld nog een keer vlammen op het WK Darts?

13 december 2018 11:00 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Met een recordaantal deelnemers, onder wie twee vrouwen en een dozijn Nederlanders, begint in het Londense Alexandra Palace het WK darts. RTL doet iedere speeldag rechtstreeks verslag.

Tekst: Martine van Kuler

Is darts een sport of is het amusement? Daarover valt te twisten. Feit is wel dat het WK darts de laatste jaren razend populair is onder televisiekijkers. Die boffen, want deze editie zijn er geen 72 maar 96 deelnemers en dat betekent twee extra wedstrijddagen.

Twee vrouwen

Dat is niet de enige primeur van het belangrijkste dartstoernooi. Het prijzengeld is hoger dan ooit en er zijn voor het eerst in de historie twee vrouwen aan het deelnemersveld toegevoegd. Die behoren niet direct tot de favorieten.

Rob Cross

Op het lijstje titelkandidaten staan wél regerend kampioen Rob Cross, de kleurrijke Schot Peter Wright en de oud-winnaars Gary Anderson, Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Al is de naam van die laatste bepaald niet vetgedrukt. ‘Barney’ verkeert namelijk in een flinke vormcrisis, met als dieptepunt de nederlaag tegen de Poolse laagvlieger Ratajski op de Grand Slam of Darts.

Zesde wereldtitel

Een hard gelag voor de man die het darten in Nederland op de kaart heeft gezet. Vijf wereldtitels won de Hagenaar in zijn carrière en hij zou er dolgraag een zesde aan toevoegen. Hoewel hij op wereldkampioenschappen vaak goed presteert, zijn de voortekenen allerminst gunstig. Daar komt nog bij dat Van Barneveld niet alleen sportief een zware tijd doormaakt, maar dat hij het ook mentaal lastig heeft.

Depressie

In de recentste editie van Helden onthulde hij dat hij al een jaar of vier in een depressie zit. De inmiddels 51-jarige Van Barneveld vraagt zich in het sportblad zelfs hardop af of hij zijn dartspijlen niet voorgoed moet opbergen. Waarom hij dan toch weer het podium in Alexandra Palace opstapt? Het antwoord is simpel. “Ik wil dolgraag nog een keer wereldkampioen worden. Voor m’n kleinkinderen die beker omhoog houden.” Weinigen zullen hem dat misgunnen.

WK Darts, donderdag - RTL Z • 20.00

Meer over