Kijktip: De aftrap van het EK Voetbal in Frankrijk

Gastland Frankrijk opent het vijftiende Europees kampioenschap voetbal. Na een ceremonie vol pracht en praal in Stade de France beginnen De Haantjes van bondscoach Didier Deschamps aan hun wedstrijd tegen Roemenië.

Thuisvoordeel

Kenners zien Frankrijk als een van de favorieten voor de titel. Zeker gezien het thuisvoordeel, dat de Fransen altijd goed weten uit te buiten. Zowel tijdens het EK in 1984 als het WK in 1998 kroonden ze zich voor eigen publiek tot toernooiwinnaar.

Sterk elftal

Dit jaar beschikt Frankrijk over een sterke ploeg, met onder anderen de beresterke middenvelders Paul Pogba en Blaise Matuidi en aanvaller Antoine Griezmann. Nederland ervoer de kracht van Les Bleus afgelopen maart, toen Oranje met 2-3 ten onder ging in een vriendschappelijke wedstrijd.

Aanslagen

Ook NOS-commentator Jeroen Elshoff ziet de Fransen ver komen op het toernooi. "Er is natuurlijk veel gebeurd in het land," doelt hij op de aanslagen in Parijs. "Zoiets kan wel iets doen met een ploeg."

Nationalisme

Hij haalt het voorbeeld aan van honkbalploeg Boston Red Sox. "Die wonnen de World Series nadat er bommen ontploften bij de marathon in die stad. Wellicht ontstaat er bij Frankrijk iets nationalistisch. 'We doen dit voor het hele land', dat idee kan meespelen bij de Fransen."

Meer over:

Reageren