Kijktip: EK Kwalificatiewedstrijd Letland - Nederland

Oranje worstelt zich door de kwalificatie voor het EK voetbal in Frankrijk volgend jaar. Halverwege de campagne staat Nederland slechts derde. Het uitduel met Letland moet drie punten opleveren.

Als een middelmatige ploeg zonder allure worstelt het Nederlands elftal zich door de kwalificatie voor het EK voetbal in Frankrijk. Halverwege de campagne zijn de resultaten ondermaats: slechts twee zeges, een gelijkspel en twee verliespartijen na vijf wedstrijden. Het uitduel met Letland is daarom cruciaal.

6-0

Wil Oranje concurrenten Tsjechië en IJsland niet uit het oog verliezen, dan moeten de mannen van bondscoach Guus Hiddink winnen in Noordoost-Europa. Zeker geen onmogelijke opgave trouwens, want de thuiswedstrijd tegen de Letten eindigde in een klinkende 6-0 overwinning. Minder positief is het blessureleed van Arjen Robben. Oranjes beste speler kampt al weken met een spierscheuring in de kuit en zal het duel vermoedelijk aan zich voorbij laten gaan.

Zomer

De wedstrijd tegen Letland komt volgens Hiddink op een ongunstig moment. 'Het is een moeilijke datum, middenin de zomer. Voor sommigen is de competitie een maand geleden al gestopt en iedereen is met z'n koppie bij de vakantie', legde hij uit bij Fox Sports. Dat zou een rommelige voorbereiding op kunnen leveren.

Stage

Daarom organiseerde Hiddink ruim voor de interlands tegen de Verenigde Staten (vorige week) en Letland een stageperiode. Topspelers uit de Eredivisie als Tjaronn Chery, Steven Berghuis en Davy Pröpper konden ruiken aan het grote werk. En wellicht kunnen ze nog verrassen tegen Letland.

Letland - Nederland, vrijdag 12 juni 20.40, NPO 3

Reageren