Kijktip: Pakken de Nederlandse wielrenners medailles in Rio?

Een stijle klim van bijna negen kilometer lang, een kasseienstrook en een lastige afdaling. Het parcours van de olympische wegwedstrijd is op z'n zachtst gezegd uitdagend. Namens Nederland stappen (als alles goed is) Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wout Poels en Steven Kruijswijk op de fiets. 

Kopmannen

Volgens oud-wielrenner en journalist Thijs Zonneveld wordt het een spektakel. "Het leuke van de Spelen is dat de landenploegen uit maximaal vijf renners bestaan. De knechten die vaak de gaten dichtrijden, doen niet mee, dus de kopmannen rijden gewoon tegen elkaar." 

Klimmer

Sprintkanonnen als Mark Cavendish hebben volgens Zonneveld weinig kans op het parcours in Rio. De winnaar staat voor hem ook soort van vast. "Dat is zeker weten een klimmer. En dan eentje die op het laatst nog een beetje snel is, want de finish is wel vlak. Ik denk dat de Spanjaard Valverde normaal gesproken de topfavoriet is."

Dumoulin's pols

In Nederland zullen de ogen niet gericht zijn op Valverde, maar op -de pols van- Tom Dumoulin. De Limburger kwam in de Tour de France hard ten val en liep een breukje op in zijn pols. Even werd er gevreesd voor de Spelen, maar Dumoulin is een vechter en rijdt de wegwedstrijd ter voorbereiding op wat het hoogtepunt van zijn loopbaan moet worden: de olympische tijdrit. 

Meer over:

Reageren