Kijktip: WK Afstanden Schaatsen

12 februari 2015 07:43 | sport | Door Televizier

© AFP

Donderdagavond staat de internationale schaatswereld klaar in Thialf. De WK Afstanden beginnen met de 3 kilometer voor de vrouwen en de 10 kilometer voor de mannen. Maar zonder Sven Kramer.

De WK Afstanden zijn buiten olympische jaren hét hoogtepunt van het schaatsjaar. En dit jaar vindt dat plaats op Nederlandse bodem, in het Friese Heerenveen. Het is voor het eerst dat de WK Afstanden al in februari worden gereden: eerder werd de schaatskalender er altijd mee afgesloten. Ook de verdeling van de afstanden is veranderd. 

Onbegrip

Nog voor er ook maar een meter is geschaatst, is er al veel te doen geweest over het programma op de openingsdag van de WK afstanden in Heerenveen. Naast de 3000 meter bij de vrouwen, wordt namelijk ook de 10.000 meter bij de mannen gereden. Een afstand die fysiek veel vergt van de schaatsers. Dat de ISU heeft besloten het toernooi met juist die afstand te starten, leverde veel onbegrip op bij de schaatsers. 

Sven Kramer

Voor Sven Kramer was het in ieder geval een reden om zich af te melden voor de 10 kilometer. Hij wil zich niet meteen op de eerste dag al kapot rijden, met de ploegenachtervolging en de 5 kilometer nog in het vooruitzicht. Svens grote concurrent Jorrit Bergsma gaat wel van start op de langste afstand en is nu de grote favoriet. Erik Jan Kooiman, die in november goed was voor brons bij de NK Afstanden, valt in voor Sven Kramer. 

Vrijdag

Na de openingsdag met twee afstanden zijn er vrijdag vier keer medailles te verdelen. Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Laurine van Riessen strijden op de 1000 meter en Koen Verweij (zie foto), Kjeld Nuis en Wouter Olde Heuvel op de 1500 meter. De Nederlandse troeven op de 5000 meter voor vrouwen zijn Carlijn Achtereekte en Jorien Voorhuis. Na die afstand starten de mannen op de ploegenachtervolging. Voor Nederland zijn dat waarschijnlijk Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Koen Verweij.

Zaterdag

Op zaterdag komt Sven Kramer dan toch individueel in actie, op de 5 kilometer. Zijn Nederlandse rivalen zijn Jorrit Bergsma en Douwe de Vries. Daarna is het de beurt aan de sprintsters: Thijsje Oenema, Margot Boer en Floor van den Brandt rijden twee keer de 500 meter. Tussendoor rijden de mannen de 1000 meter, waarbij Nederland juicht voor Hein Otterspeer, Stefan Groothuis en Kjeld Nuis. De zaterdag eindigt met de ploegenachtervolging voor vrouwen. Voor Oranje zijn Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Jorien Voorhuis en Marije Joling geselecteerd.

Zondag

Zondag begint met de sprintmannen. Michel Mulder, Hein Otterspeer en Jesper Hospes rijden de 500 meter. Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Marije Joling staan nog aan de start voor de 1500 meter. Het weekend wordt afgesloten met de massastart. Irene Schouten, Mariska Huisman, Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga mogen uitkomen voor Nederland. 

NPO 1, 2 én 3

De NOS zendt het WK Afstanden donderdag- en vrijdagavond uit in speciale uitzendingen van Studio Sport, van 17.50 tot 19.30 uur op NPO2 en van 19.30 tot 22.05 uur op NPO3. Zaterdag en zondag zijn de wedstrijden op NPO1 te zien, tussen 12.55 en 18.00 uur.

Lees ook: Frank Snoeks zal geen commentaar leveren bij het WK Afstanden.

Meer over