Terug in de tijd

Leuk overzicht: hoe Oranje in voorgaande jaren nét de knock-outfase van het EK Voetbal overleefde

25 juni 2024 10:00 | sport | Door Wouter Luijken

© ANP/Arthur Bastiaanse
Voorgaande EK’s leerden hoe dun de lijn is tussen de knock-outfase en de volgende ronde. Gelukkig wijst de geschiedenis uit dat Nederland vaak aan de goede kant van de score zit.

18 juni 1988: Ierland - Nederland (0-1)

Na een nederlaag tegen de Sovjet-Unie en een overwinning op Engeland staat Nederland aan de rand van de afgrond. Alleen een zege op Ierland is genoeg. Al vroeg in de wedstrijd kopt Paul McGrath tegen de paal. Daarna pakt Oranje het initiatief, maar echt grote kansen creëert het niet. Laat in de wedstrijd volgt uit een afstandsschot de enige goal van de wedstrijd: Wim Kieft krijgt de poging van Ronald Koeman op zijn hoofd en de bal belandt in het doel. Nederland gaat door naar de halve finale. De rest is geschiedenis.

18 juni 1996: Nederland - Engeland (1-4)

Ondanks een sterke lichting loopt het niet bij Oranje. Edgar Davids is boos na zijn wissel in de tweede wedstrijd en vertelt de pers dat trainer Guus Hiddink te veel naar bepaalde spelers luistert. Hij wordt uit de selectie gezet. Dat doet de onderlinge verhoudingen geen goed; in de laatste wedstrijd tegen Engeland wordt Nederland van de mat geveegd en komt het 4-0 achter. Patrick Kluivert redt de eer. Dat doelpunt blijkt precies genoeg: concurrent Schotland wint met 1-0 van Zwitserland, waardoor Nederland nipt doorgaat naar de volgende ronde.

23 juni 2004: Nederland - Letland (3-0)

In het duel met Tsjechië maakt Dick Advocaat misschien wel de grootste blunder uit zijn trainersloopbaan: hij haalt Arjen Robben naar de kant. Na die wissel komen de Tsjechen terug van een 2-0 achterstand, het wordt 2-3. Nederland gaat alleen door als het Letland verslaat én Duitsland de andere wedstrijd niet wint. Tsjechië is al geplaatst en geeft spelers rust, dus de Duitsers rekenen zich al rijk. Toch winnen de Tsjechen en ook Nederland doet zijn plicht, waardoor het alsnog de volgende ronde bereikt.

Volg hier het EK Voetbal

EK Voetbal 2024 is van vrijdag 14 juni tot zondag 14 juli 2024 te zien op onder meer NPO 1.

Meer over