Mart Smeets noemt stoppen Avondetappe "on-be-grij-pe-lijk"

11 juli 2015 11:08 | sport | Door Televizier

© ANP - Kippa - NOS

Mart Smeets besloot vanwege zijn gezondheid zelf te vertrekken bij De Avondetappe, maar snapt er niks van dat de NOS niet verder ging met een andere presentator.

Jarenlang sloot de NOS elke Tour de France-dag af met de talkshow De Avondetappe, maar dit jaar kwam een einde aan die traditie en koos de omroep voor een nieuw vooravondprogramma: Studio Tour. De vertrokken Mart Smeets kan er niet bij met zijn hoofd: "Werkelijk on-be-grij-pe-lijk. Zonde!"

Struggle

Mart Smeets (68) koos er vanwege zijn gezondheid zelf voor om de Tour de France vaarwel te zeggen. "Ik heb de Tour 42 jaar lang met ongelooflijk veel plezier gedaan, maar het werd de laatste tijd een struggle," vertelt het NOS-icoon in De Telegraaf. "Daarom heb ik zelf besloten om te stoppen. Geen drama, maar een natuurlijke gang van zaken." Mart is 'fysiek bijna op'. "Ik heb al die jaren héél hard gewerkt. Te hard."

Botte bijl

Ondanks zijn vertrek hoopte Mart dat De Avondetappe gewoon door zou gaan bij de NOS. Hij snapt er niets van dat de talkshow van de buis is gehaald. "Er keken nota bene elke avond bijna een miljoen mensen naar. Die moet je koesteren. Een typisch geval van de botte bijl. Het tijdslot van half elf tot half twaalf is weggegeven. Er komt nu een Engelse serie voor in de plaats: eh… Midsummer-nog iets."

Stupide

"Waarom de baasjes hiertoe hebben besloten, is me een raadsel," vervolgt Mart. "Iedereen in televisieland die logisch nadenkt, snapt dat je zo’n goed bekeken programma niet zomaar van de buis kunt gooien. Maar baasjes zijn er om soms stupide beslissingen te nemen. Dit is een uitspraak waarbij ik te ver ga, maar dit is wel de eerlijke Mart Smeets."

Vernieuwen

De NOS legde vorig jaar al uit waarom de omroep koos voor Studio Tour in plaats van De Avondetappe. "We doen dit omdat dit het perfecte moment is om te vernieuwen," zei Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport. "De Avondetappe was nog steeds een goed programma, maar we willen ook naar de toekomst kijken en de kijker blijven verrassen, zoals we dat eerder deden met de Sportwinter in Sotsji en Studio Brasil tijdens het WK. 2015 is een mooi jaar om te vernieuwen."

Lees ook:
Wielerfans missen Mart Smeets en maken virtuele Avondetappe op Twitter

Meer over