Nations League

Nederlands vrouwenelftal de komende vier jaar bij de NOS

21 september 2023 16:09 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
De NOS heeft de rechten voor de Nations League-wedstrijden van het Nederlands vrouwen elftal gekocht. De komende vier jaar zijn alle potjes te zien bij de NOS en de eerste daarvan is al op 22 september.

Het gaat om de komende twee edities van de Nations League (2023/2024 en 2025/2026) Ook de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2027 zitten in het pakket. Volgens Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur NOS Sport is het niet meer dan logisch dat de NOS investeert in het Oranjeteam: "Op het WK deze zomer zagen we al dat wedstrijden van Oranje massaal werden beleefd. Zelfs Oranjeduels midden in de nacht hadden meer dan 700.000 kijkers. Met de Nations League is er een nieuw toernooi, waar zelfs olympische tickets te verdienen zijn. Dat is journalistiek gezien interessant en relevant. Het is heel goed dat de komende jaren deze belangrijke Oranjewedstrijden bij de NOS, bij de publieke omroep, te volgen zijn."

Nations League

Dit jaar start de eerste editie van de Nations League vrouwen. Het is een nieuw toernooi, waarin naast een hoofdprijs er ook twee tickets voor de Olympische Zomerspelen 2024 te verdienen zijn. Ook vormt de Nations league de basis voor de kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland.

De opzet kent een A-divisie, een B-divisie en C-divisie. Nederland komt uit in de A-divisie. Daarin zijn er vier poules, waarvan de winnaars doorgaan naar het finaletoernooi. Het finaletoernooi bestaat uit een halve finale en een finale. De twee finalisten plaatsen zich voor het olympisch voetbaltoernooi in Parijs volgend jaar.

22 september

De eerste wedstrijd van Nederland bij de Nations League is op vrijdag 22 september wanneer de dames starten met een uitwedstrijd tegen België. De wedstrijd is vanaf 20.00 uur live te volgen op NPO 3. Op dinsdag 26 september is Engeland de tegenstander. Ook die wedstrijd wordt uitgezonden op NPO 3. 

Meer over