NOS hoofdredacteur reageert op kijkersklachten Rio

De NOS maakt voorlopig nog geen goede beurt tijdens de Olympische Spelen. De belangrijkste klacht: te veel geouwehoer en te weinig live-sport. Hoofdredacteur Maarten Nooter reageert.

De NOS wordt sinds het begin van de Olympische Spelen in Rio overstelpt door klachten van kijkers die er helemaal niets van begrijpen. De belangrijkste klacht: waarom moeten we bijvoorbeeld naar pratende mensen in de studio kijken terwijl er in Rio volop gesport wordt?

NOS praat liever

Maarten Nooter: ,,Het is een onderdeel van onze benadering, wij willen de verhalen erbij vertellen, sport inbedden. Wat wij niet willen, is sport op tv tonen omdat er nu eenmaal wordt gesport. Als er een Cubaan tegen een Hongaar schermt, is dat voor ons niet relevant. Wij richten ons primair op de Nederlanders en willen de kijker achtergrond meegeven.

Geen live sport

Een andere klacht is dat we in Rio Live naar herhalingen moeten kijken terwijl er op hetzelfde moment een Nederlandse judoka op de mat staat in Braziliƫ. Wederom Nooter: ,,Wij krijgen niet alles automatisch rechtstreeks binnen. Bij judo zijn twee matten, onze judoka moet maar net op de tv-mat staan. Komt hij verder dan de eerste ronde, dan krijgen we dat pas vlak voor een partij te horen. Staat hij op de verkeerde mat, dan zijn we geklopt en kunnen we het hooguit later laten zien. Lang niet alles wat in Rio gebeurt, is voor ons live beschikbaar.

Te veel reclame

Ook opvallend tijdens deze Olympische Spelen is de enorme hoeveelheid reclame die de kijkers over zich heen krijgen gestort. Ook daar kan de NOS volgens Nooter niks aan doen: „De NOS verkoopt de STER-reclames niet, we hebben hier nu eenmaal een duaal gefinancierd stelsel. Wij kunnen ook niet zoals de BBC of de Belgen twee kanalen tegelijk gebruiken voor sport, wij hebben geen eigen zender. Overigens is de reclame voor ons wel een ideaal moment om de studio om te bouwen.”

Eerder deze week gaf de NOS ook al tekst en uitleg over alles wat er verkeerd gaat in Rio

Reageren