NOS spreekt van 'ongekende kijkcijfers' tijdens Olympische Spelen

22 Augustus 2016 10:14 | sport | Door Televizier

© Pro Shots / Action Images

Nu de Olympische Spelen ten einde zijn, is het voor de NOS tijd om de balans op te maken over de sportzomer van 2016. Op Twitter regende het nog wel eens kritiek over de uitzendkeuzes van de omroep, maar de NOS is meer dan tevreden over de kijkcijfers. 

Volgens de NOS waren de Olympische Spelen het populairste onderdeel van de sportzomer. 12.7 miljoen Nederlanders keken naar de Spelen in Rio, gevolgd door het EK voetbal (11.8 miljoen) en de Tour de France (10.4 miljoen). Gemiddeld zat de sportkijkende Nederland 37.5 uur voor de televisie. 

Ongekend

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, is tevreden met de cijfers. "Nederland heeft de sport massaal via de NOS gevolgd deze zomer. Vier miljoen mensen die naar handbal of hockey kijken, dik drie miljoen naar turnen, een miljoen midden op de dag naar handboogschieten en een Olympische site die achttien miljoen keer werd geraadpleegd. Het was -om met Hans van Zetten te spreken- ongekend."

Waardering

De NOS kreeg tijdens de Spelen nogal wat kritiek te voorduren. Zo vonden kijkers dat ze werden doodgegooid met herhalingen en er zou te veel gepraat en te weinig gesport worden. Jan de Jong, algemeen directeur NOS, vertelt een ander verhaal. "Er werd nauwelijks naar buitenlandse zenders geschakeld of gekeken, de gemiddelde leeftijd van de kijker was flink jonger dan normaal, bijna de helft van de kijkers was vrouw, we hebben records verbroken op NOS.nl en de NOS app en de waardering voor de NOS en haar uitzendingen was hoog", aldus De Jong. 

Verhalen 

Een van de kritiekpunten op de uitzendingen van de NOS, was het uitgebreide gepraat in de studio en de afwezigheid van live sport. Volgens algemeen directeur De Jong droeg dit bij aan de uitzendingen van de NOS. Onze keuzes zijn uiteraard betwistbaar. Niet alles kan live. We hebben verhalen verteld, geduid en geordend. En we waren bij alle Nederlandse sportprestaties aanwezig. Dat maakt de NOS tot de NOS. Altijd, overal. Ik denk dat we dat waar hebben gemaakt."

Hockeyvrouwen en Sanne Wevers

De kijkcijferpieken tijdens de Olympische Spelen werden geboekt tijdens de hockeyfinale van de dames tussen Nederland en Groot Brittannië. Maar liefst 3.6 miljoen mensen zagen de Nederlandse hockeysters de finale nipt verliezen. Turnster Sanne Wevers scoorde ook goed. De gouden oefening van Wevers wist 3.4 miljoen Nederlanders te boeien. 

Meer over