NOS wast handen in onschuld na dag vol olympische herhalingen

De NOS zond zondag 7 augustus veel herhalingen uit, terwijl er op dat moment live sport evenementen aan de gang waren tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Veel kijkers reageerden verbaasd en boos, maar de NOS blijft bij haar standpunt. Er is niets mis met hun programmering. 

De NOS wijdt de herhalingen aan de uitgestelde roeidag in Rio. “Die herhalingen waren nodig omdat het roeien zondag tot twee keer toe vanwege de wind werd uitgesteld en later zelfs definitief afgelast. We moesten dat gat dus opvullen, terwijl er op dat moment weinig ander live sportaanbod was in Rio", luidt het statement.

Relatief rustige dag

Zaterdag werd er geregeld geschakeld tussen Nederlandse sporters, maar zondagmiddag was dit niet het geval. De NOS geeft het rustige programma van de Nederlanders de schuld. Waar we zaterdag (en zondagavond) op een bepaald moment keuzes moesten maken omdat er Nederlandse sporters tegelijkertijd actief waren, was het zondag tot een uur of vier ’s middags Nederlandse tijd een relatief rustige dag."

Geen Nederlandse deelname

Kortom, de NOS verkiest herhalingen van Nederlandse sporters boven live sport van andere olympische onderdelen. Of zoals het NOS-statement stelt: "Er was in dat tijdvak wel wat andere sport, bijvoorbeeld schermen, handboogschieten en beachvolleybal, maar zonder Nederlandse deelname.”

Commentatoren

“Zelfs al hadden we deze sport(en) alsnog rechtstreeks willen laten zien, dan hadden we daar niet meteen een commentator voor beschikbaar.", vervolgt de NOS. "Het boksen konden we niet ineens live doen, omdat we gepland hadden daarvan een samenvatting uit te zenden. Vandaar dat we er voor hebben gekozen om sport te herhalen.”

Voor 14.00 uur niets live

Volgens de NOS moeten kijkers ook het tijdverschil met Rio de Janeiro niet over het hoofd zien. “Het is misschien goed om te weten dat een olympische sportdag in Rio meestal zo rond 14.00 uur Nederlandse tijd begint. Voor die tijd kunnen we dus niets live uitzenden.”

Lees ook:
Kijkers ergeren zich massaal aan NOS

Meer over: