Uitstel

Olympische Spelen van Tokio naar 2021

24 maart 2020 13:47 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
Er was geen ontkomen meer aan. De Olympische Spelen van Tokio worden een jaar uitgesteld naar 2021. Dat heeft het IOC vandaag officieel bekendgemaakt.

Na een goed gesprek (via de video) tussen de Japanse premier Abe, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité en wat andere hoge piefen, was de kogel door de kerk. Dit is de vierde keer in de geschiedenis dat de Olympische Spelen niet doorgaan. De eerste drie keer kwam dat door wereldoorlogen: 1916, 1940 en 1944. In 1940 zouden de Spelen ook door Japan worden georganiseerd. 

Canada en Australië

De laatste dagen werd de roep om de Olympische Spelen te verplaatsen steeds groter. Canada en Australië hadden zich al afgemeld, mochten de Spelen toch doorgaan op 24 juni. Beide landen vonden dat er geen sprake meer kon zijn van eerlijke Olympische Spelen omdat de atleten zich niet goed kunnen voorbereiden.

Problemen

Het uitstel levert wel de nodige praktische problemen op. Zo zijn de nieuw gebouwde flats in Tokio waar de sporters moesten worden ondergebracht al verkocht aan Japanners die er meteen na de Olympische Spelen zouden gaan wonen. Ook veel sponsors verliezen bakken met geld door het uitstel. 

Meer over