Openingsceremonie Olympische Winterspelen Pyeongchang

Vlaggende sporters, speechende bobo’s en veel spektakel. Rond het Nederlandse middaguur begint in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen.

Pyeongchang olympisch stadion
Is speciaal voor de openings- en sluitingsceremonie gebouwd. In maart vinden hier ook de ceremonies van de Paralympische Spelen plaats. Daarna breekt Zuid-Korea het stadion weer af.

Olympisch vuur
Het vuur van de fakkel die het olympisch vuur aansteekt is traditiegetrouw in het Griekse Olympia ontstoken. In een estafette is de toorts overgebracht naar Pyeongchang. De Griekse langlaufer Apostolos Angelis was de eerste fakkeldrager. Wie de laatste is en dus het olympisch vuur mag aansteken, blijft geheim tot het begin van de ceremonie.

De olympische eed
Een sporter uit het organiserende land belooft hierin namens alle deelnemende atleten, coaches en officials dat ze zich aan de regels van Spelen zullen houden. Deelnemers legden de door Pierre de Coubertin geschreven eed voor het eerst af tijdens de Zomerspelen van 1920 in Antwerpen.

Volgorde van binnenkomst
De landen komen in alfabetische volgorde het stadion binnengewandeld. Let op, dit is de volgorde in de taal van het gastland. Uitzonderingen zijn de delegaties van Griekenland en het organiserende land. De Grieken mogen als eerste naar binnen, de thuisploeg als laatste.

Vlaggendrager
Sprinter Jan Smeekens draagt de nationale driekleur. ,,Het geeft me een gevoel van waardering voor wie ik ben en wat ik doe'', zei Smeekens in een tweet van zijn ploeg LottoJumbo. ,,Ik zal met veel trots met de vlag zwaaien tijdens de openingsceremonie.''

Temperatuur
Wie de openingsceremonie in Pyeongchang bijwoont moet zich warm aankleden. Het organisatiecomité verwacht de koudste Winterspelen in dertig jaar. Het stadion heeft geen dak, waardoor de gevoelstemperatuur kan dalen tot -14 graden.

Moon Jae-in
Traditiegetrouw verklaart het staatshoofd van het organiserende land de Olympische Spelen voor geopend. In Pyeongchang is deze taak dan ook weggelegd voor president Moon Jae-in.

Olympische Spelen: Openingsceremonie, vrijdag 9 februari 11.50 uur • NPO 1

Weten wanneer onze helden in Pyeonchang in actie komen? Wij publiceren elke dag een tv-schema. Lees nu: zaterdag 10 februari.

Meer over:

Reageren