Overzicht

Deze WK-momenten schreeuwden om een VAR

3 december 2022 10:00 | sport | Door Ernest Marx

© ANP/EPA/Vincent Mignott

Tijdens het WK Voetbal in 2018 kreeg de arbitrage voor het eerst ondersteuning van de VAR. In Qatar is de videoscheidsrechter er weer bij. Wat als de VAR al veel eerder had bestaan?

1966: finale Engeland - West-Duitsland

In de verlenging van deze finale scoorde Geoff Hurst 3-2, waarbij de bal via de lat op de grond stuiterde. Volgens de Duitsers had hij de lijn niet gepasseerd. De scheidsrechter keurde het doelpunt op advies van de grensrechter toch goed. Wetenschappers van Oxford University analyseerden later de beelden en concludeerden dat de bal inderdaad niet volledig over de lijn was. Engeland won met 4-2.

1974: finale Nederland - West-Duitsland

Tijdens de WK-finale tegen Duitsland (1-2) stond Oranje al vroeg voor na een strafschop van Johan Neeskens. Totdat aanvaller Hölzenbein over het been van Wim Jansen 'viel'. De schwalbe leverde een penalty op: 1-1. Berti Vogts gaf in 1997 in een interview toe: "De scheidsrechter stond er niet goed voor. De camera achter het doel toonde dat de beslissing om ons een strafschop toe te kennen een vergissing was."

1982: halve finale West-Duitsland - Frankrijk

Eigenlijk had de Duitse doelman Toni Schumacher in de halve finale tegen Frankijk rood moeten krijgen na een schandalige overtreding op Patrick Battiston. De Nederlandse scheidsrechter Charles Corver liet gewoon doorspelen. Uiteindelijk wonnen de Duitsers de wedstrijd na strafschoppen, mede dankzij twee cruciale reddingen van Schumacher.

1986: kwartfinale Argentinië - Engeland

Sommige overtredingen zijn zo legendarisch dat ze een bijnaam kregen, zoals 'De Hand van God'. In de kwartfinale tussen Argentinië en Engeland scoorde Diego Maradona de 1-0 met de hand. "Ik scoorde een beetje met het hoofd van Diego en een beetje met de hand van God", zei hij daarover. 'Pluisje' maakte nog een goal, na een imponerende dribbel vanaf de middenlijn. Argentinië won met 2-1 en werd later wereldkampioen.

2002: kwartfinale Zuid-Korea - Spanje

Guus Hiddink is een held in Zuid-Korea omdat hij het gastland naar de vierde plek van het WK loodste. Met de VAR was dat misschien niet gebeurd. In de kwartfinale keurde de scheidsrechter twee zuivere doelpunten van Spanje af. Zuid-Korea won na strafschoppen en de Spanjaarden waren woest. In de achtste finale had Guus ook al 'geluk': in de verlenging werd een golden goal van tegenstander Italië afgekeurd.

2010: achtste finale Engeland - Duitsland

Duitsland leek zorgeloos op de kwartfinale af te stevenen, toen verdediger Upson Engeland terug in de wedstrijd bracht. En toen maakte Frank Lampard ook nog 2-2. Dat wil zeggen: de bal ging duidelijk over de doellijn, maar de scheidsrechter zag er geen doelpunt in. Uiteindelijk won Duitsland met 4-1. Deze misser leidde er mede toe dat de FIFA tijdens het WK van 2014 doellijntechnologie invoerde.

Van maandag 21 november t/m zondag 18 december 2022 vindt het WK Voetbal plaats in Qatar. De wedstrijden zijn te volgen op NPO 1

Meer over