EK-fans opgelet: Deze tv-uitzendingen mag je niet missen

15 juni 2024 10:00 | sport | Door Wouter Luijken

© ANP MAURICE VAN STEEN

We zijn er weer bij en dat is prima. Een maand lang kunnen voetballiefhebbers hun hart ophalen. Elke dag is er genoeg te zien van, rond en over het EK in Duitsland.

De wedstrijden

Hoe leuk alle programma’s om het voetbal heen ook zijn, uiteindelijk draait het om de wedstrijden. Die zijn, zoals altijd, live te zien bij de NOS op NPO1, 2 en 3. Na het openingsduel op vrijdagavond is het genieten geblazen met drie groepsduels per dag. Eentje om 15.00, eentje om 18.00 en de laatste om 21.00. De laatste speelronde in de groepsfase zijn er zelfs soms zelfs wel vier duels per dag.

Nederland opent de groepsfase op zondag 16 juni om 15.00 tegen Polen, daarna zijn Frankrijk (vrijdag 21 juni om 21.00) en Oostenrijk (dinsdag 25 juni om 18.00) de tegenstanders. Leonne Stentler, Pierre van Hooijdonk, Rafael van der Vaart en Ibrahim Afellay verzorgen de analyses rondom de wedstrijden.

Lees ook: Mis geen moment van het EK Voetbal 2024 

Het buitenland

Toe aan een ander perspectief dan het Nederlandse? Dan is het een idee om de wedstrijden op een buitenlandse zender te bekijken. De Rode Duivels door de ogen van onze zuiderburen beleven? Zet dan Een of Canvas (Sporza) eens aan.

Behoefte aan de visie van Engelse analisten als Gary Lineker, Alan Shearer of Rio Ferdinand? Kijk dan naar de BBC. Ook op de Duitse zenders zijn veel wedstrijden te zien. ARD en ZDF grepen naast de uitzendrechten, het Duitse RTL zendt een groot deel van de duels uit.

Virgil van Dijk voor Nederlands Elftal
Virgil van Dijk voor Nederlands Elftal

Praatprogramma’s

Een wedstrijd levert voldoende stof tot napraten op. Dat is precies wat er in Studio Fussball (rond 20.15 en 23.00 op NPO 1) en Vandaag Inside Oranje (23.00 op SBS 6) gebeurt. In het eerste programma – de titel is een knipoog naar het vertrouwde Studio Voetbal – bespreekt presentator Sjoerd van Ramshorst de wedstrijden met drie of vier gasten. Altijd zijn dat twee analisten, zoals Rafael van der Vaart, Marco van Basten of Ibrahim Afellay. De andere gasten zijn voetbalgekke BN’ers of mensen uit de voetballerij.

In Vandaag Inside Oranje hebben Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp het met een gast over de wedstrijden van de dag, maar bespreken ze ook andere actualiteiten. Voor de echte fanatiekeling is er EK Praat op ESPN en het Ziggo Sport Voetbal Café op Ziggo Sport.

Quiz

Wilfred Genee heeft het er maar druk mee. Niet alleen zit hij elke dag aan het hoofd van de tafel bij Vandaag Inside Oranje, hij presenteert ook de Vandaag Inside Oranje Quiz (22.55 op SBS 6). Hierin gaat hij op zoek naar de allergrootste Vandaag Inside-kenner van Nederland.

Dagelijks proberen drie kandidaten proberen zoveel mogelijk punten te scoren in verschillende rondes. Het doel is het halen van de grote finale, die op dezelfde dag plaatsvindt als de EK-finale: zondag 14 juli. De winnaar van deze humoristische spelshow, waarin veel fragmenten uit het rijke archief voorbijkomen, gaat er met een opvallende prijs vandoor. 

Presentatoren Vandaag Inside Oranje-quiz
Noa Vahle, Hélène Hendriks, Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp

Realityserie

Wel liefhebber van de sfeer rondom het Nederlands elftal, maar geen zin om de hele dag te kijken hoe 22 mannen achter een bal aan rennen? Dan is er de nieuwe realityserie EK Koorts op SBS 6. Hierin volgen de makers fanatieke Oranjesupporters. Hoe leven ze toe naar de duels van het Nederlands elftal en hoe beleven ze de wedstrijden? Fans van de tegenstanders van Nederland komen ook aan bod.

Elke aflevering komen drie vaste Nederlandse gezelschappen en een wisselend buitenlands gezin voorbij. Het programma wordt een dag na de wedstrijden van Oranje uitgezonden, zolang de ploeg van Ronald Koeman in het toernooi zit: maandag 17 juni om 20.30, zaterdag 22 juni om 20.00 en woensdag 26 juni om 20.30.

 

Meer over