Paralympisch snowboarder Bibian Mentel in documentaire

9 maart 2018 11:53 | sport | Door Televizier

© Mathilde Dusol

Vanavond zendt de NOS de documentaire Bibian Mentel: negen levens uit. Bij de Paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel-Spee werd afgelopen zomer voor de negende keer kanker geconstateerd.

Bibian wordt in een verslag van vier jaar gevolgd op weg naar de Paralympische Spelen in Pyeongchang. Die weg kent zowel hoogte- als dieptepunten. Ze was pas 27 toen haar been geamputeerd moest worden vanwege botkanker. Afgelopen december liet ze een nekwervel vervangen om de kans op een dwarslaesie weg te nemen.

Uitbehandeld

Vorig jaar kreeg Bibian te horen dat na acht keer vechten tegen kanker de ziekte terug is. Alleen ditmaal liet haar arts haar weten dat ze uitbehandeld is. Een nieuwe MRI-behandelmethode in het VU-medisch centrum bood hoop, de kuur sloeg aan. Hoe ziek ze ook is, het weerhoudt haar er niet van om mee te doen aan de Spelen.

Negen levens

“Ik hoop op meer dan negen levens,” zegt de snowboardster glimlachend in een interview met het Algemeen Dagblad. Haar glimlach is haar handelsmerk geworden; dankzij haar onverwoestbare optimisme staat ze op de Paralympische Spelen, waar ze tijdens de openingsceremonie de Nederlandse vlag draagt.

Strijden voor de Paralympische Spelen

In de nacht van 12 maart gaat de 45-jarige strijder laten zien of ze het nog kan. Vier jaar geleden won ze de gouden plak in Sotsji en in februari won ze in Big White in Canada de wereldtitel op de snowboardcross. Voor we zien of ze haar titel verdedigt, is vanavond in de documentaire te zien hoe ze met trainingen, wedstrijden en bestralingen opnieuw knokt voor de Spelen.

De documentaire Bibian Mentel: negen leven is vanavond om 21.00 uur te zien op NPO 2.

Lees ook: De huldiging van de Paralympische Spelen wordt live uitgezonden.

 

Meer over