Spannende strijd

Patrick Roest blikt vooruit op de WK Afstanden 2023: 'Het wordt weer spannend'

2 maart 2023 10:00 | sport | Door Monique Keeris

© ANP / Vincent Jannink

Schaatser Patrick Roest komt op de eerste dag van de WK afstanden in Heerenveen in actie op zijn favoriete afstand, de 5000 meter. “Dit is voor mij het belangrijkste toernooi van het jaar.”

Je hebt nog nooit een individuele gouden medaille gepakt op de WK afstanden. Komt daar nu verandering in?

“Dat zou fantastisch zijn. Ik heb er mijn seizoen in ieder geval op ingericht. Eigenlijk vind ik een allroundtoernooi mooier dan een afstandentoernooi: aan het einde van de WK afstanden zijn er een hoop titels verdeeld, terwijl er na het WK allround maar één winnaar is. Omdat er dit jaar geen WK allround is, is de WK afstanden mijn hoofddoel. Zeker omdat we in Thialf rijden, dat maakt het extra speciaal.”

Wat is er zo magisch aan Thialf?

“Het is natuurlijk onze thuisbaan, omdat we daar altijd trainen. En het is de enige schaatsbaan ter wereld waar zoveel enthousiast publiek is. Als je hier een wedstrijd rijdt, en dat geldt zeker voor zo’n WK, dan is dat een hele bijzondere ervaring. Het publiek zorgt altijd voor een fantastische sfeer, waardoor je misschien nét even wat extra’s kunt.”

Je concurrent Nils van der Poel is gestopt, maar nu zijn er weer een paar snelle Noren. Zou je niet graag een poosje alleenheerser willen zijn?

“Dat zou ik wel leuk vinden, maar dat zou niet goed zijn voor het schaatsen. In januari werd ik Europees kampioen allround, maar ik moest heel diep gaan. Het was zeker niet een van mijn leukste wedstrijden, maar voor het schaatspubliek was die strijd juist prachtig. Ik denk dat het nu ook weer spannend wordt. Dat zou in ieder geval mooi zijn voor de bezoekers.”

Hoe bereid je je voor op zo’n belangrijk toernooi?

“Het harde werken doe je tijdens een trainingskamp; richting een belangrijke wedstrijd is het vooral zaak om uit te rusten. Ik heb wel last van wedstrijdspanning, maar het is gezonde spanning. Die adrenaline in je lichaam heb je nodig om een topprestatie neer te zetten. Ik doe geen speciale dingen om mijn hoofd leeg te maken, maar probeer me gewoon zo goed mogelijk te focussen.”

Hoe ziet een vrije dag in het leven van een topschaatser eruit?

“In mijn geval ligt het eraan waar ik ben. Als ik genoeg tijd heb om naar mijn ouders te gaan, vind ik het mooi om mijn vader te helpen op de boerderij. Als ik in Heerenveen ben, heb ik minder te doen, dus dan is het vooral netflixen en een beetje computerspelletjes spelen.”

Stel, dat WK goud op de 5000 meter komt er. Hoe ga je dat vieren?

“Allereerst samen met het publiek. We hebben door corona bijna twee jaar wedstrijden zonder publiek moeten schaatsen en ik ben heel blij dat ze er weer bij zijn. Daarnaast met het team. Je werkt hier het hele jaar samen naartoe en dan is het mooi om de successen met elkaar te delen. En uiteraard ga ik er na afloop met vrienden en familie iets gezelligs van maken.”

De WK Afstanden gaan op donderdag 2 maart van start en de wedstrijden zijn te zien via NPO1 en de livestream op nos.nl en in de nos-app.

Meer over