Rafael van der Vaart denkt dat Frankrijk het EK Voetbal wint

7 juni 2016 10:49 | sport | Door Televizier

Nederland doet niet mee op het EK voetbal, maar de NOS probeert er toch iets van te maken. Door Rafael van der Vaart in te huren als analist bijvoorbeeld.

Nederland is er niet bij tijdens dit EK, heb je dat al verwerkt?

„Dat is echt waardeloos. Het doet echt pijn dat we niet meedoen. Ik was er op veel toernooien bij en weet hoe mooi en spectaculair dat is. Het blijft zonde.”

Het wordt toch wel een leuk ­toernooi, ook zonder Nederland?

„Ja joh, maak je geen zorgen, het wordt een geweldig EK. Er doen veel sterke ploegen mee, voor de voetballiefhebber wordt het sowieso een mooi toernooi.”

Je bent dit keer als sidekick actief. Wat ga je precies doen?

„Hugo Borst en ik wisselen elkaar af in Studio France. Ik heb een vrije rol, ik mag zeggen wat ik wil en hoef niet alleen analyses te doen. Ik vind het heerlijk om slap te ouwehoeren over voetbal, ik ken veel spelers en kan er ook veel verhalen over vertellen.”

En tussendoor teckel Messi aaien?

„Euh, ik ben niet bepaald dol op honden. Die mag bij Hugo liggen.”

Je stopt toch niet met voetballen?

„Nee, dit betekent niet het einde van mijn voetbalcarrière, ik heb nog een tweejarig contract bij Betis Sevilla. Dit is een leuke ­uitstap. Het wordt een nieuwe ervaring, ik kijk ernaar uit.”

Wie zijn volgens jou de kans­hebbers voor de titel?

„Iedereen zegt natuurlijk Spanje, veel zeggen België, maar voor mij is Frankrijk de grote favoriet. De Fransen hebben thuisvoordeel en het is een sterke ploeg. Toen ze vorig jaar tegen Oranje oefenden maakten ze veel indruk. Met België heb ik niet zo veel. Ze hebben geweldige spelers, maar ik denk niet dat ze een hecht team kunnen vormen. Ik zie de Rode Duivels het EK niet winnen.”

Wie hoop je dat er gaat winnen?

„Ik ben half Spaans, dus ik hoop op Spanje. Soms krijg je sympathie voor een land, maar dat moet groeien tijdens zo’n toernooi.”

Welk land gaat verrassen?

„Dat vind ik lastig, want er doen veel sterke ploegen mee. Als ik een land moet noemen, dan IJsland. Dat is een stugge ploeg.”

En wie staan er in de finale?

„Frankrijk – Duitsland.”

Het EK voetbal begint vrijdag 10 juni 2016

Meer over