René van der Gijp betreurt commotie maar blijft achter uitspraken staan

René van der Gijp blijft achter zijn uitspraken over voetbal en homoseksuelen staan, zo bleek tijdens een speciale uitzending van Voetbal International die grotendeels gewijd was aan het onderwerp.

Van der Gijp veroorzaakte maandag een rel toen hij opmerkte dat er amper homo's in de voetballerij te vinden zijn omdat homo's als ze een jaar of 14 zijn 'hele andere interesses krijgen. Die gaan zaterdag in een kapperszaak werken ofzo."

"Verkeerd begrepen"

In de uitzending nam René zijn woorden niet terug, maar gaf hij wel aan dat zijn uitspraken verkeerd zijn begrepen. De voetbalanalist liet weten dat hij uitsluitend sprak over de situatie in het betaalde voetbal. In eerste instantie wilde hij dan ook totaal niet reageren op de situatie. Daar kwam verandering in toen een woordvoerdster van de John Blankenstein Foundation verklaarde dat René "mede-verantwoordelijk is voor de vele homoseksuele jongeren die bang zijn afgewezen te worden en zelfmoord overwegen."

Verkeerde keelgat

Dit schoot René behoorlijk in het verkeerde keelgat en hij kon rekenen op bijval van Johan Derksen, voor de gelegenheid geheel in roze gehuld. Derksen meende dat belangenverenigingen voor homo's 'al kermen voordat ze geslagen worden' en herhaalde nogmaals dat hij in het (prof)voetbal geen homo's kent. Derksen voegde daar aan toe dat het volgens hem voor homoseksuele (prof)voetballers sowieso nog altijd onverstandig is uit de kast te komen, vanwege de onherroepelijk negatieve reacties van een kleine kern fanatieke fans, die niet te controleren zijn. 

Gerard Joling brengt balans

Homoseksuele oud-spelers John de Bever en Arnold Smit waren uitgenodigd om mee te praten over het onderwerp, maar konden het niet eens worden. Volgens De Bever, die pas na zijn voetballoopbaan uit de kast kwam, had hij als homoseksuele speler nooit last. Smit meende daarentegen dat de uitspraken van René, hoe onbedoeld ook, jonge homoseksuelen kunnen ontmoedigen voor hun geaardheid uit te komen. Zanger Gerard Joling zorgde voor een evenwichtige conclusie door de discussie 'een beetje overtrokken' te noemen: "Het kwam er een beetje verkeerd uit. Ik denk niet dat je het zo naar bedoelde, René, maar je hebt mensen wel gekwetst."

Daarnaast kon Geer het niet nalaten herhaaldelijk zijn komende reeks concerten in het Ziggo Dome te promoten. Hij nodigde iedereen aan de stamtafel van Voetbal International uit. "En er komen heel veel homo's. Wordt gezellig." 

Meer over:

Reageren