Revanche: Spanje - Nederland

Het Nederlands elftal begint het WK in Brazilië tegen dezelfde tegenstander als waartegen het vier jaar geleden het WK in Zuid-Afrika afsloot: Spanje

Neemt Oranje in Salvador revanche voor de verloren WK-finale van toen? De eerste wedstrijd in poule B is een affiche om van te watertanden. Al is regerend Europees én wereldkampioen Spanje een tegenstander die niemand graag treft.

Sterrenensemble

Met grote namen als Casillas, Ramos, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Costa en Fábregas in de gelederen is het Spaanse elftal een sterrenensemble. Dat wil niet zeggen dat het Nederlands elftal bij voorbaat kansloos is. Veel Spaanse vedettes moesten eind mei nog aantreden in de Champions League-finale; het seizoen is voor hen erg lang geworden. Kunnen zij het WK fysiek nog volbrengen? 

Gouden generatie

Bovendien lijkt het gunstig dat Oranje al de eerste wedstrijd tegen Spanje speelt; zij beginnen een toernooi nog weleens matig. Tijdens het EK in 2012 speelde het team van Vicente Del Bosque 1-1 tegen Italië. Vier jaar geleden verloor het in de poule zelfs van Zwitserland.

Bert van Marwijk

Oud-bondscoach Bert van Marwijk is in het AD in elk geval redelijk optimistisch over de kansen van Oranje. ”Ik denk echt dat wij meer kans maken dan iedereen nu denkt. Alleen al statistisch gezien moet het succes van Spanje een keer ophouden. Hun gouden generatie heeft zijn piek gehad.”

Reageren