Interview

Roxane Knetemann blikt vooruit op de eerste Tour de France Femme

24 juli 2022 10:00 | sport | Door Ernest Marx

© ANP / Jeroen Jumelet

De afgelopen jaren was de Tour de France voor vrouwen meestal een eendagskoers. Dit jaar rijden ze een dikke week door Frankrijk. Oud-renner Roxane Knetemann doet voor de NOS het liveverslag.

Hoe bijzonder is het dat er nu een meerdaagse Tour de France voor vrouwen is?

“Het biedt het vrouwenwielrennen vooral een enorm platform. Veel mensen die normaal het wielrennen niet volgen, kijken wel naar de Tour de France. Dat geldt voor het mannenwielrennen en hopelijk nu ook voor de vrouwen. De NOS zendt acht dagen lang, tweeënhalf uur live vrouwenwielrennen uit. Er zullen dus meer mensen naar kijken dan ooit.”

Jij stopte tweeënhalf jaar geleden als profwielrenner. Had je deze wedstrijd nog graag gereden?

“Op zich wel, maar vooral om te ervaren hoe hij verschilt van bijvoorbeeld de Ronde van Italië, die tien dagen duurt. Ik hou gewoon erg van etappekoersen. Maar ik ben gestopt omdat ik klaar was met wedstrijdfietsen, dus ik krijg nu niet ineens kriebels als ik aan deze wedstrijd denk. Ik heb er nooit van gedroomd om ooit de Tour de France te rijden. Daar ben ik te nuchter voor.”

De Tour de France voor vrouwen krijgt het stempel ‘grootste ronde ter wereld’. Terecht?

“We moeten deze wedstrijd niet groter maken dan hij is. Er is bijvoorbeeld geen tijdrit en dus zitten niet alle facetten van het wielrennen erin. Maar qua aandacht kan weinig hieraan tippen. Ik heb de afgelopen weken meer interviews gegeven rond deze wedstrijd dan over vrouwenwielrennen in de afgelopen drie jaar. Er gebeurt een hoop en dat juich ik alleen maar toe.”

Jij doet verslag van deze Tour voor de NOS. Rijd je mee in een auto?

“We doen het vanuit de studio, net als bij de mannen. We krijgen de live-beelden vanuit Frankrijk binnen op drie grote schermen. In Hilversum hebben ze een heel mooie studio voor ons gemaakt vanwaaruit ik het live-commentaar doe. Dat is allemaal supergoed geregeld.”

Hoe kijk je hier als commentator naar uit?

“Ik doe dit werk nu een paar jaar, maar hier verheug ik me wel extra op. Het is een nieuwe wedstrijd én ik moet acht dagen lang commentaar geven. Dat heb ik niet eerder gedaan, dus dat is spannend. Ik kijk ook uit naar de start op de Champs-Élysées. Dat wordt een spektakel. Daar heeft iedereen zo veel adrenaline, dat wordt vast een heel snelle koers!”

Heeft de Tour de France voor jou extra waarde omdat jouw vader Gerrie er vroeger zo goed presteerde?

“Natuurlijk. Maar niet alleen omdat mijn vader er heel mooie etappes won en het jarenlang zijn speeltuin was. De Tour stond bij ons thuis altijd aan en geeft daardoor ook een nostalgisch en fijn gevoel. Mijn vader heeft in Frankrijk zelf altijd goed gefietst, maar hij werkte ook nog een jaar voor de radio tijdens de Tour. Ik word er heel vrolijk van als ik daaraan denk. Dat maakt het voor mij extra leuk om hiervan deel te mogen uitmaken.”

De Tour de France Femme is vanaf zondag 24 juli dagelijks te zien op NPO1.

Meer over