Salt Lake City

Schaatsanalist Martin Hersman over het WK Afstanden: 'Roest is topfavoriet!'

13 februari 2020 11:00 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Salt Lake City heeft de snelste ijsbaan ter wereld. En juist hier zijn deze week de WK afstanden, het belangrijkste schaatstoernooi van het jaar. NOS-commentator Martin Hersman voorspelt veel wereldrecords, vooral van Nederlanders.

Tekst: Ernest Marx

Patrick Roest – 5000 meter
“De 5000 meter wordt ongelooflijk spannend. Roest is het kansrijkst. Maar hij treft onder anderen zijn ploeggenoot en grote concurrent Sven Kramer. Die heeft gezegd dat een mogelijk wereldrecord op de 5000 meter voor hem dé motivatie is om door te gaan met schaatsen. Het record staat op 6.01,86. Er is een kans dat ze nu door de 6-minutengrens gaan! Roest is topfavoriet. Hij is de Europees kampioen en hij wint de laatste wedstrijden steeds met één tot anderhalve seconde op de concurrentie. Maar Kramer wordt na zijn eerdere rugklachten steeds beter. Qua snelheid is Kramer nu goed genoeg. En zijn drive is natuurlijk ongekend. Kramer is de grootste schaatskampioen die we ooit hebben gehad. Als iemand heeft aangetoond dat hij doelen kan realiseren, is hij het wel.”

Pavel Koelizjnikov – 1000 meter
“Het wereldrecord op de 500 meter staat met 33,61 seconden al op naam van deze Rus en ik zie hem die 1000 meter ook wel pakken. Dat record is nu nog in handen van Kjeld Nuis. Maar Koelizjnikovs kilometers zijn beter geworden. Sowieso zijn de recente EK afstanden een goede graadmeter voor wat we op de WK kunnen verwachten en Koelizjnikov won daar beide afstanden met grote overmacht. In mijn lijstje is hij de enige buitenlandse topfavoriet voor de wereldrecords. Ik verwacht veel van de Nederlanders. Wij hebben bij de vrouwen geen wereldrecords en bij de mannen alleen op de 1000 en de 1500 meter. Dat tast ons eergevoel als schaatsnatie aan. Daarom zijn de Nederlanders extra gebrand op die wereldrecords, zeker op de snelste ijsbaan ter wereld.”

Ireen Wüst – 1500 meter
“Wüst heeft de laatste veertien jaar een ongelooflijke erelijst bij elkaar geschaatst. Alleen een wereldrecord ontbreekt nog. En dat wil ze dolgraag pakken op de 1500 meter. Dat kan ook. Als zij haar zinnen ergens op zet, is zij vaak in staat om dat ook voor elkaar te krijgen. Maar er is flinke concurrentie. In pure snelheid is de Amerikaanse Brittany Bowe een geduchte tegenstander. Zij kent bovendien de baan in Salt Lake City erg goed. Aan de andere kant is Wüst ook echt sneller geworden, ze rijdt tegenwoordig een beduidend betere 500 en 1000 meter. Natuurlijk mogen we de Japanse wereldrecordhouder Miho Takagi niet uitvlakken, maar ik denk dat het gaat tussen Wüst en Bowe. De voorwaarden zijn goed, nu moet het allemaal ook maar net lukken in zo’n weekend.”

Thomas Krol – 1500 meter
“Als regerend Europees kampioen op de 1500 meter is Krol op deze afstand favoriet. Het wereldrecord staat op naam van Kjeld Nuis, die zelf ook op deze afstand meedoet. Maar ik schat Nuis’ kansen lager in, omdat hij een wat beschadigd voorseizoen heeft gehad: ziek gemeld voor de NK afstanden, afwezig tijdens de EK. Vorig jaar kwam Krol tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake nog wat tekort in de bochten, daarop verloor hij het van Nuis. Hij vloog zelfs de laatste binnenbocht uit, zo hard gaat het daar. Maar Krol heeft zich enorm verbeterd en staat nu als een huis in die bochten. Nuis’ wereldrecord is 1.40,17. Krol gaat waarschijnlijk wel door de 1 minuut 40. Er zijn dit WK barrières te doorbreken.”

Esmee Visser – 5000 meter
“Visser rijdt de 3000 en de 5000 meter. Op beide is ze kanshebber, maar als het gaat om het verbreken van het wereldrecord maakt ze de meeste kans op de 5000. Dat staat nu nog op naam van Martina Sáblíková uit Tsjechië. Het is opvallend dat alle huidige wereldrecords – zowel bij de mannen als de vrouwen – zijn gereden in Salt Lake City, behalve de 5000 meter bij de vrouwen. Dat reed Sáblíková in Calgary. Op papier is dit wereldrecord dus het meest haalbaar. Esmee Visser kan ’m pakken. Het staat nu op 6.42,01. Vissers persoonlijke record ligt hier drie seconden boven en dat reed zij vorig jaar in Calgary. Op de snellere baan van Salt Lake City moet het dus mogelijk zijn.”

Programma:

donderdag, v.a. 20.30 uur

3000 m (v)

5000 m (m)

Teamsprint (m/v)

vrijdag, v.a. 22.00 uur

10.000 m (m)

ploegachtervolging (v)

500 m (m/v)

zaterdag, v.a. 20.30 uur

5000 m (v)

1000 m (m/v)

ploegachtervolging (m)

zondag, v.a. 14.30 uur

1500 m (m/v)

massastart (m/v)

Schaatsen: WK afstanden | donderdag en vrijdag | NPO 3 | 20.25 uur

Meer over