Commentator Sebastiaan Timmerman

Schaatsboegbeelden op medaillejacht bij WK Afstanden

7 februari 2019 11:05 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Ireen Wüst en Sven Kramer zijn al jaren de vaandeldragers van het Nederlandse schaatsen en nog verre van afgeschreven. Op de WK afstanden in Inzell jagen ze gewoon weer op goud. NOS-commentator Sebastiaan Timmerman blikt vooruit.

Tekst: Joost Hanewinkel

De Japanners. De Canadezen. De razendsnelle Russen. Ze zijn er allemaal bij in Inzell. “In Nederland houden we van allrounden, maar dit is hét toernooi van het jaar”, zegt NOS-commentator Sebastiaan Timmerman. “Hiervoor meld je je niet af. Voor de buitenlanders hangt er ook qua financiering veel vanaf. Goed presteren is cruciaal. Dat maakt dit toernooi bijzonder.”

Wüst en Kramer

Ireen Wüst en Sven Kramer voeren als vanouds de Nederlandse ploeg aan. Samen waren ze al goed voor 31 gouden medailles. Een bizar aantal, maar denk niet dat hun honger is gestild. Kramer begon dit seizoen met rugklachten, maar de titel op de EK allround vorige maand bewees dat niemand hem moet afschrijven. “Kramer weet: pas vanaf januari worden de prijzen verdeeld”, zegt Timmerman. “Ik acht hem dit weekend absoluut niet kansloos voor goud. Die EK-titel heeft hem een boost gegeven.”

Weer favoriet

Ook Ireen Wüst is op haar tiende WK afstanden gewoon weer een van de favorieten. De Europese allroundtitel moest ze afstaan, al was Wüst niet in goeden doen door het overlijden van haar vriendin Paulien van Deutekom. “Dat waren trieste omstandigheden. Ik ben ervan overtuigd dat Wüst met al haar ervaring in topvorm aan de start komt in Inzell.”

Olympische Spelen 2022

Kramer en Wüst: twee grootheden, twee van de beste schaatsers aller tijden en beiden inmiddels 32 jaar oud. Hoe lang kunnen zij de concurrentie nog afhouden? Hoe lang mogen wij nog genieten van deze kanjers? “Ze hebben allebei al voorzichtig de Olympische Spelen van 2022 genoemd”, weet Timmerman. “Tegelijkertijd bekijken ze het van jaar tot jaar. Volgend seizoen zijn de WK afstanden op de pijlsnelle baan van Salt Lake City. Daar willen ze graag wereldrecord rijden en daarna kan het ook zomaar afgelopen zijn. Dus geniet ervan zo lang het kan.”

PROGRAMMA

Donderdag, 16.00 uur
Team sprint (m/v)
3000 m (v)
5000 m (m)

Vrijdag, 16.15 uur
500 m (m/v)
Ploegenachtervolging (m/v)

Zaterdag, 13.15 uur
5000 m (v)
1000 m (m/v)
10.000 m (m)

Zondag, 14.30 uur
1500 m (m/v)
Massastart (m/v)

 

Meer over