Schaatsen

Wie komt wanneer in actie bij de World Cup in Calgary?

6 februari 2020 17:16 | sport | Door Jacob-Jan van de Groep

© ANP

Dit weekend staat de World Cup schaatsen in Calgary (Canada) op het programma. Op de Olympic Oval in Calgary testen de schaatsers hun vorm voorafgaand aan de WK Afstanden in Salt Lake City van een week later. Wie zien we wanneer?

Vrijdag 7 februari 2020

500 meter mannen
Vrijdag vanaf 20.30 uur Nederlandse tijd start de World Cup met de 500 meter bij de mannen. Dai Dai Ntab, Jan Smeekens, Kai Verbij, Hein Otterspeer en Jesper Hospes komen in actie. 

1000 meter vrouwen
Op de 1000 meter voor vrouwen zijn de ogen gericht op Jutta Leerdam. Zij kroonde zich tot Nederlands kampioene sprint. In Canada wordt ze geflankeerd door Letitia de Jong, Ireen Wüst, Elisa Dul en Sanneke de Neeling. 

1500 meter mannen
Aanvankelijk zouden regerend wereldkampioen Thomas Krol, Kjeld Nuis en Patrick Roest aan de start staan van de 1500 meter, maar het drietal vindt de afstand niet passen in hun voorbereiding op de WK afstanden van volgende week in Salt Lake City. De Nederlanderse mannen die wel in actie komen op deze afstand zijn Koen Verweij, Wesly Dijs, Marcel Bosker, Douwe de Vries en Chris Huizinga. 

3000 meter vrouwen
De schaatsdag in Calgary wordt afgesloten met de 3000 meter voor vrouwen. Esmee Visser is op deze afstand de grote blikvanger. De 24-jarige uit Leiden afkomstige Visser prolongeerde in januari nog haar Europese titel op deze afstand. Daarnaast vertegenwoordigen Irene Schouten, Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong en Reina Anema de Nederlandse vlag op deze afstand. 

Zaterdag 8 februari 2020

500 meter vrouwen
Zaterdag gaat het schaatsspektakel vanuit Canada verder. Vanaf 20.30 uur komen de vrouwen op de kortste afstand in actie. Femko Kok baarde bij de NK Afstanden nog opzien door brons te winnen op deze afstand. Kan ze bij deze World Cup ook op het podium eindigen? Naast haar schaatsen Jutta Leerdam (foto), Letitia de Jong, Femke Beuling en Sanneke de Neeling voor Oranje. 

1000 meter mannen
De enige afstand waarop Kjeld Nuis en Thomas Krol dit schaatsweekeinde in actie komen. Naast het duo komt ook het trio Kai Verbij, Dai Dai Ntab en Lennart Velema voor de 1.000 meter de baan.

1500 meter vrouwen
Met Ireen Wüst op een van haar favoriete afstanden in actie, lonkt er weer eremetaal voor Nederland. Naast de Goirlese doen ook Melissa Wijfje, Joy Beune, Sanneke de Neeling en Antoinette de Jong mee op de 1500 meter. Vooral laatstgenoemde zal vliegen over het Canadese ijs, want de schaatster werd onlangs ten huwelijk gevraagd!

5000 meter mannen
De World Cup in Calgary wordt afgesloten met de 5000 meter voor mannen. Patrick Roest is het hele seizoen al ongenaakbaar op deze afstand. Hij kruist de degens met Olympisch- en wereldkampioen Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Marcel Bosker en Douwe de Vries. 

Waar te zien?

De NOS doet zoals gebruikelijk live verslag van het schaatsevenement vanuit Canada. De uitzending op vrijdag 7 februari begint vanaf 20.19 uur op NPO3 en duurt tot de klok van 23.00 uur. Zaterdag 8 februari 2020 is het schaatsen vanaf 20.25 uur te zien op dezelfde zender. Ook dan is de eindtijd 23.00 uur.

Ben je niet in de buurt van een televisie? Op schaatsen.nl wordt een livestream uitgezonden. Veel kijkplezier!

Meer over