Start Olympische Winterspelen in Sotsji

Met een spectaculaire ijsshow gaan vrijdag 7 februari in Sotsji (Rusland) de Olympische Winterspelen van start. Dione de Graaff doet namens de NOS dagelijks live verslag.

Tot en met 23 februari strijden een kleine 3000 sporters om de medailles, onder wie onze nationale gouddelvers Sven Kramer en Ireen Wüst. Dione de Graaff doet namens de NOS dagelijks live verslag. Wat kunt u verder verwachten?

Omstreden Spelen

Ze zijn niet over één nacht ijs gegaan, de organisatoren van de 22ste Winterspelen. De Russen hadden het Olympische recordbedrag van 40 miljard euro te besteden. Dat is meer dan alle vorige Spelen bij elkaar!

Van dat geld bouwden ze Sotsji, een badplaats aan de Zwarte Zee, in zeven jaar tijd om tot een paradijs voor wintersporters. Inclusief extra vliegveld, ­snelweg en een treinrails.

Dat de aanleg van stadions, pistes, wegen en hotels ten koste ging van natuurgebieden en huizen kwam het comité op veel kritiek te staan. Maar meer nog zijn de Spelen in Sotsji omstreden omdat Rusland de rechten van homo’s en andere minderheden aan zijn laars lapt.

Onneembare vesting

Daarbij zijn terroristische acties verre van denkbeeldig in deze explosieve, zuidelijke regio. Het olympisch dorp is een onneembare vesting; meer dan 30.000 militairen en politieagenten waken over de veiligheid van de deelnemers en bezoekers. Toch zit een aanslag in een klein hoekje.

De staatshoofden van Amerika, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië mijden daarom de openings­ceremonie, overigens zonder van een boycot te spreken. ­

Ons land is in het Fisjt Olympic Stadium echter vertegenwoordigd met een zware delegatie, bestaande uit koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister van VWS, Edith Schippers.

Kanshebbers

Nederland stuurt minimaal 42 sporters naar Sotsji; een viertal genomineerden kon zich nog plaatsen. Het is de grootste groep Nederlanders in de geschiedenis van de Winterspelen die onze driekleur verdedigt.

Kanshebbers op een of meerdere medailles zijn bij de mannen: Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen, Bob de Jong, Michel Mulder, Ronald Mulder, Jan Smeekens, Stefan Groothuis, Mark Tuitert en Koen Verweij (schaatsen), Freek van der Wart, Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt (shorttrack).

En bij de vrouwen: Ireen Wüst, Lotte van Beek, Marrit Leenstra, Margot Boer, Jorien ter Mors, Antoinette de Jong, Carien Kleibeuker, Yvonne Nauta, Annouk van der Weijden en Laurine van Riessen (schaatsen), Yara van Kerkhof, (shorttrack) en Nicolien ­Sauerbreij (snowboarden).

Medaillejacht

De bobsleeërs en de overige snowboarders zijn op papier geen serieuze kandidaten voor een plek op het erepodium, maar je weet nooit hoe een sneeuwhaas een poolbeer vangt. Twee van de drie mascottes van Sotsji zijn daarmee genoemd; het derde geluksdier is een luipaard. 

Sven Kramer en Ireen Wüst hebben ze geen van drieën nodig. Onze vliegensvlugge ijskonijnen zijn in staat om samen vier tot zes gouden plakken bij elkaar te schaatsen.

Dat is fijn, want chef d’equipe ­Maurits Hendriks wil de medaillescore van vier jaar geleden overtreffen: de ploeg moet meer dan negen medailles binnenhalen. Zaterdag 8 februari begint de Oranje-jacht op eremetaal in de Adler Arena, waar de vijf kilometer voor mannen wordt geschaatst.

Dione de Graaff

De NOS zendt in totaal 230 uur Winterspelen uit. De nadruk ligt op schaatsen, maar ook de andere veertien sporten komen ruimschoots aan bod, met extra aandacht voor de Nederlandse deelnemers.

Dione de Graaff maakt haar debuut als presentator van het schaatsen bij de Olympische Spelen. Ze neemt de plek in van Mart Smeets, en heeft al beloofd net zulke bijzondere truien te dragen als Mart altijd deed.

Dione krijgt assistentie van Paulien van Deutekom, Erben Wennemars, Rintje Ritsma en Annette ­Gerritsen, de sprintster die de Spelen niet ­haalde. Zij nemen de analyses voor hun rekening.

Sotsji Live, vrijdag 7 februari 2014, 16.45 uur op Nederland 1.

Reageren