Sven Kramer wint goud op 5 km!

8 februari 2014 14:41 | sport | Door Televizier

Sven Kramer maakte zijn favorietenrol in Sotsji meer dan waar. De Fries prolongeerde zijn Olympische titel en won de gouden plak op de 5 kilometer in 6.10.76.

Het werd -zoals voorspeld- een geheel Nederlandse aangelegenheid op de 5 kilometer. Jan Blokhuijsen werd tweede in 6.15.71 en Jorrit Bergsma derde in 6.16.66. De Belg Bart Swings greep net naast de medailles en werd vierde.

Favoriet

Van alle favorieten moest Sven Kramer als eerste aan de bak en dat is geen gunstige positie, maar Kramer is zo veel beter dan de rest, dat die tegenslag hem geen moment deerde. Waar de rest van het deelnemersveld de neiging had in te storten na 3 kilometer, ging de afstand Kramer ogenschijnlijk gemakkelijk af. Voor het oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima maakte de Friese geweldenaar gehakt van de concurrentie.

Rondje 9.2

„Dit was vakwerk,” zei Kramer voor de camera's over zijn eigen race. „Ik was er zo op gebrand dit goed te doen, echt fantastisch!” Kramer vertelde dat hij nachten wakker heeft gelegen voor de race: „De druk was immens. Ik had al zo lang 6 minuten 10 in gedachten. Rondjes van 9,2, die moest ik rijden. 9,2 dacht ik 's nachts, 9,2, 9,2. En dat lukte. Dit was de ultieme race.”

1, 2 en 3

Het is nog maar de tweede keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen dat Nederland drie medailles wegkaapt op de 5 kilometer. De enige andere keer was in 1964.

Ook BN'ers zaten massaal voor de buis voor het goud van Kramer

Meer over