Etappe 17 t/m 21

Tour de France-gids 2019: Alle etappes mét routekaart

27 Juni 2019 16:16 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
Alweer de laatste loodjes van de Tour de France 2019. Met een monsterrit in de Alpen en de feestrit op de Champs-Élysées.

Etappe 17: Vechten voor een avontuur
Een echte overgangsetappe is de 17e Tourrit van Pont du Gard naar Gap. Het is te zwaar voor een massasprint en de klassementsrenners sparen hun krachten waarschijnlijk liever voor de Alpen, die de komende dagen op het menu staan. De avonturiers zullen vanaf de start hun kans willen grijpen. 

Etappe 18: Koninginnerit naar Valloire
Het peloton trekt de Alpen in en doet dat meteen goed ook. Een monsterrit van 208 kilometer ligt op hen te wachten, met op de route de Col du Var, de Izoard en de Galibier. De laatste twee vallen in de buitencategorie. Na de slotklim volgt een 20 kilometer lange afdaling naar de finishlijn in Valloire. De klim naar de Galibier is een mooie kans voor de renners met de grote motor om zich te laten zien. Hij is niet zo zeer steil als lang, zeer lang. 

Etappe 19: Een souvenirtje voor de klimmers
Rui Costa, Primoz Roglic en Nairo Quintana namen hem de afgelopen drie jaar mee naar huis: het Souvenir Henri Desgrange. De Tourdirectie deelt deze prijs uit aan de renner die als eerste het hoogste punt uit de ronde passeert. Ditmaal is dat de Col d’Iseran, met 2770 meter hoog het dak van deze Tour. De col uit de buitencategorie ligt halverwege deze korte (slechts 126 kilometer) Alpenrit van Saint-Jean-de-Maurienne naar Tignes, een bergdorp aan het einde van een klim uit de eerste categorie. 

Etappe 20: Loodzware laatste loodjes
Nog één kans krijgen de renners om hun positie in het algemeen klassement te verbeteren – zondag wacht de gala-etappe in Parijs; nu een 130 kilometer lange bergetappe van Albertville naar Val Thorens. De finish is in het wintersportplaatsje, boven op een berg van de buitencategorie. Voor de mindere renners is het nog één keer op de tanden bijten om deze allerlaatste bergrit van deze Tour te overleven. 

Etappe 21: Feestetappe naar Parijs
Geen heuvels en bergen, maar grappen en grollen in de laatste rit van deze Tour de France. Dat is zoals bijna altijd een relatief korte, vlakke etappe van Rambouillet naar Parijs. Na negen plaatselijke omlopen over de Champs-Élysées volgt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een massasprint op de Parijse boulevard. De winnaars van de afgelopen jaren: Alexander Kristoff, Marcel Kittel, André Greipel, Mark Cavendish en onze eigen Dylan Groenewegen.

 

Meer over