Tour zonder favorieten

Voorbeschouwing Tour de France 2019

De Tour de France start in Brussel met een redelijk vlakke etappe. Tom Dumoulin is er niet bij, maar Nederland kan wel juichen voor Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Dylan Groenewegen.

Tekst: Richard Roosenboom

Parcours Vanuit Brussel koerst het peloton in drie weken via de Vogezen, Pyreneeën en Alpen naar Parijs, waar op 28 juli de laatste rit eindigt.

Brussel De keuze voor de Belgische hoofdstad als startplaats is niet toevallig. Het is een halve eeuw geleden dat Eddy Merckx – geboren in de buurt van Brussel –zijn eerste Tour won.

Sprinters Meestal is de eerste Tourweek een snoepje voor de sprinters. Ditmaal zijn de vlakke etappes meer verdeeld over de ronde en staat er in week één al een zware bergrit in het schema.

Afwezig 1 Tom Dumoulin wilde na zijn val in de Giro de Tour rijden, maar bleek nog te veel last te ondervinden van zijn knie.

Landgenoten Gelukkig zijn er andere landgenoten om aan te moedigen. Dylan Groenewegen aast op winst in de massasprints, Bauke Mollema wil ritten kapen en Steven Kruijswijk heeft zijn zinnen gezet op een podiumplek.

Tijdrit De organisatie koos voor een parkoers met weinig individuele tijdritkilometers. Dit is in het voordeel van klimmers als Thibaut Pinot, Julian Alaphilippe en Romain Bardet, niet toevallig allemaal Fransen.

Afwezig 2 Naast Dumoulin ontbreekt nog een topper: Chris Froome. De onfortuinlijke Brit kwam vorige maand tijdens een oefenritje zwaar ten val. Zijn jacht op zijn vijfde gele trui zal een jaartje moeten wachten.

Kanshebbers Wie pakt bij afwezigheid van topfavorieten Froome en Dumoulin dan wel het geel in Parijs? Titelverdediger Geraint Thomas heeft mogelijk nog last van een eerdere valpartij. Het lijkt daardoor een open Tour te worden, met de eerdergenoemde Fransen, Egon Bernal (foto), Nairo Quintana, Mikel Landa, Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang als veelgenoemde kanshebbers.

Meer over:

Reageren