Haperen en onscherp

Dit is waarom de beeldkwaliteit van de Formule 1 op Viaplay niet zo best is

4 april 2022 14:18 | sport | Door Janine van Rooden

© ANP/Remko de Waal

Voor het eerst heeft Viaplay gereageerd op alle kritiek die de streamingdienst krijgt op de Formule 1-uitzendingen. Peter Nørrelund van de Nordic Entertainment Group (NENT) geeft tekst en uitleg over de slechte beeldkwaliteit van de streams.

Jarenlang waren de rechten van de Formule 1 in handen van Ziggo Sport, maar daar kwam sinds dit jaar verandering in. De NENT betaalde miljoenen om de autosport uit te kunnen zenden bij Viaplay. Inmiddels zijn er twee raceweekenden geweest en is het voor de streamingdienst tijd om terug te blikken op hoe de uitzendingen zijn verlopen.

Tevreden

Peter Nørrelund geeft aan tevreden te zijn met wat Viaplay heeft weten neer te zetten. "Ik had niet durven dromen van een beter begin. Natuurlijk zijn er zaken die kunnen verbeteren, maar dat is altijd het geval", vertelt hij aan De Telegraaf. "We weten dat mensen niet van verandering houden, maar we kunnen onze koers niet laten afhangen van allerlei meningen. Ja, we doen het anders dan Ziggo. Als we hen zouden kopiëren, hadden we zeker gefaald."

Klachten

Viaplay krijgt veel kritiek via social media, vooral over de slechte beeldkwaliteit van de Formule 1-streams. Deze zouden continu haperen en niet scherp zijn. Volgens Nørrelund ligt dit niet alleen aan de streamingdienst, maar ook aan de mensen thuis. "Streamen is iets anders dan kabeltelevisie. Wij kunnen als aanbieder een perfect signaal hebben, maar we zijn ook afhankelijk van het signaal van de ontvanger." Hij legt uit hoe dit precies zit: "Het gaat om de kwaliteit van de internetverbinding van degene die thuis kijkt, maar ook om het apparaat dat wordt gebruikt. De kwaliteit van een nieuwe smart-tv is soms ook weer anders dan van een ouder model. Daarnaast verschilt het streamen van live sport weer met het kijken naar een film of serie." Nørrelund heeft (nog) geen concrete oplossing voor de problemen die de gebruikers ervaren.

Alternatief

De directe concurrent van Viaplay met betrekking tot de Formule 1 - F1 TV Pro - lijkt het een stuk beter onder controle te hebben met de streams. Daar hebben de kijkers vooralsnog niks te klagen over de beeldkwaliteit.

Meer over