Wilfried de Jong op pad met Dafne Schippers in Holland Sport

Tv-presentator Wilfried de Jong is terug met een nieuw seizoen van Holland Sport, waarvoor hij de afgelopen maanden zes topsporters volgde. Eén daarvan is atlete Dafne Schippers.

Samen met cameraman Rob Hodselmans volgt Wilfried de Jong Neerlands trots: de 23-jarige Dafne Schippers. Zij werd afgelopen augustus wereldkampioen op de 200 meter sprint in China. Schippers wordt gezien als de grote belofte voor Olympisch goud op de 200 meter sprint in Rio de Janeiro aankomende zomer. Hij interviewt en observeert haar terwijl zij met haar coach Bart Bennema werkt aan haar startsnelheid op het Spaanse eiland Tenerife.

In de vijf andere afleveringen staan centraal:

Judoka Henk Grol:

Hij verspeelde in zijn leven al twee keer Olympisch goud door in de finales in Peking en Londen de verkeerde keuzes te maken. Goud winnen is een obsessie voor hem geworden. Wilfried reist met Grol naar Japan.

Shorttracker Sjinkie Knegt:

Knegt won brons op de Olympische Spelen in Sotsji en is wereldkampioen individueel op de 100 meter. De Fries met Chinese roots spreekt het liefst met zijn handen en zijn voeten. Het portret dat Wilfried maakte van Knegt is een ode aan de techniek.

Atlete Sifan Hassan:

De atlete vluchtte in 2008 uit Ethiopië om in Nederland een bestaan op te bouwen. Ze kreeg een paar hardloopschoenen en nu is ze de grote favoriet voor goud op de 1500 meter in Rio de Janeiro. Wilfried blijft een paar dagen dicht in de buurt bij Hassan. Hij ziet haar winnen en verliezen.

Noorse zwemmer Alexander Dale Oen:

Zwemmen is geen grote sport in Noorwegen, maar de wil en de trainingsarbeid van Dale Oen brengen hem in 2011 in de finale van het wereldkampioenschap op de 100 meter schoolslag. Drie dagen voor die wedstrijd pleegt Anders Breivik de verschrikkelijk aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya. Als in Oslo de rozenparade wordt gehouden waarbij de 77 slachtoffers worden herdacht, duikt Dale Oen in Shanghai het water in voor zijn ultieme race.

Opoffering en ontlading 

Wie de zesde topsporter wordt is nog onbekend. Het resultaat is volgens VPRO een serie over opoffering, stress, verwachting, tegenslag, perfectie en ontlading. 

De documentaire reeks wordt vanaf donderdag 7 januari uitgezonden om 21.10 uur bij de VPRO op NPO 3. 

 

 

 

 

 

Reageren