Vooruitblik

Het WK Shorttrack staat op punt van beginnen: 'Het is een schitterende rotsport'

10 maart 2023 10:00 | sport | Door Tijgerbloed Teksten

© ANP / Vincent Jannink

Lukt het onze schaatsers te vlammen op de WK Shorttrack? Kan schaatsfenomeen Suzanne Schulting haar medaillespiegel verder opvijzelen? NOS-commentator Joris van den Berg heeft er zin in: ‘Zo’n grote finale is prachtig.’

Hoe schat je de kansen van Oranje in?

“Ik denk dat we toch zeker twee tot vier gouden medailles behalen. Na de wereldbekerfinale in Dordrecht vorige maand, is niet Suzanne Schulting maar Xandra Velzeboer de grote kanshebber. Voor Suzanne verliep die finale teleurstellend, ze won geen goud. Haar seizoen is verder fantastisch, maar wie weet piekt ze straks gewoon weer. Sjinkie Knegt kan in de aflossingsploeg van groot belang zijn en wordt misschien individueel tweede of derde. En als Jens van ’t Wout fit is, doet hij op alle afstanden mee om de medailles. Het rommelt wel in de ploeg van bondscoach Niels Kerstholt, het is voor hem lastig om in de voetsporen van voorganger Jeroen Otter te treden. Ik zei eerder: Niels snapt nu waarom Jeroen zoveel grijze haren heeft.”

Wat maakt dit toernooi speciaal?

Shorttrack is groot in Zuid-Korea, al is de sfeer in het stadion meer ingetogen dan bij ons. De Koreanen hopen vooral rivaal China te verslaan. De tribunes zitten er vol kenners, shortrackhelden staan op een voetstuk. Koreanen laten het in eigen stadion wel meestal liggen bij wereldbekers en WK’s, ze kunnen de druk vaak niet aan, al zijn vedette Park en zijn landgenote Choi Min-jeong er inmiddels tegen bestand.”

Wat maakt shorttrack voor jou zo mooi?

“Het is een schitterende rotsport, lang niet altijd wint de beste. Vergeleken met langebaanschaatsen is het stukken spectaculairder, minder statisch, chaotischer, risicovoller. De helden strijden, er is drama, iemand valt of wordt opeens gediskwalificeerd. De manier waarop sporters opeens toch een wedstrijd naar zich toe weten te trekken in de slotfase is enorm fascinerend. Zo’n grote finale is prachtig, er gebeurt continu wat. Zo’n dweilpauze lijkt lang maar als ik me daarin moet voorbereiden op de volgende race, vliegt ie voorbij.”

Het WK Shorttrack is van vrijdag 10 t/m zondag 12 maart 2023 te zien via de NOS op NPO1 en online via NOS.nl.

Meer over