Spannend

WK Turnen: Epke en Sanne op jacht naar goud

Sanne Wevers en Epke Zonderland zijn de boegbeelden van de Nederlandse turnsport. Behoudens grote fouten in de kwalificatie, zijn ze vandaag in Doha favoriet voor WK-goud op balk en rekstok.

Epke en Sanne: twee oer-Hollandse namen voor twee grootheden in een wereldsport. Ze zijn de enige twee Nederlandse turners die individueel olympisch goud wonnen. Een niet te onderschatten prestatie, in een hoog aangeschreven en zeer mondiale sport als turnen. Wie op dit terrein uitblinkt, vestigt zich definitief in de buitencategorie van de sportgeschiedenis.

Sanne Wevers

Maar Sanne Wevers en Epke Zonderland zijn nog niet klaar. Zo ontbreekt op Wevers’ palmares nog een wereldtitel. Zaterdagmiddag in de Qatarese hoofdstad Doha ligt er een kans. Mits een succesvolle kwalificatie, turnt ze dan met zeven anderen de WK-finale op balk, het toestel dat haar in 2016 olympische glorie bracht. Daar moest Wevers (27) een tijd van bekomen, maar dit jaar is ze terug. In haar kenmerkende gracieuze stijl greep ze al EK-goud in Glasgow. Wevers is niet de vrouw van salto’s en acrobatiek, ze blinkt uit in pirouettes en elegantie. Wie haar bezig ziet, zou haast vergeten dat de balk maar tien centimeter breed is. Niettemin zal ze in Doha op haar best moeten turnen om de Amerikaanse concurrentie te weerstaan. Klein voordeel: regerend wereldkampioene Pauline Schäfer ontbreekt met een blessure.

Epke Zonderland

Epke Zonderland – 32 inmiddels – gaat in Doha op voor zijn derde wereldtitel aan de rekstok. De Fries wacht alweer vier jaar op mondiaal succes. Na het olympische debacle in Rio de Janeiro, waar hij van het toestel viel, kreeg zijn studie voorrang. Nu het doktersdiploma binnen is, toont Zonderland weer topvorm. Nog niet op de voorbije EK – een foutje koste hem goud – maar wel afgelopen maand in Gent. Daar resulteerde een vlekkeloze oefening in een topscore van 15,350. Haast een punt hoger dan in Schotland, een resultaat dat in Doha wel eens goed kan zijn voor goud.

Studio sport, zaterdag - NPO 1 •  13:55 uur

Meer over:

Reageren