Annemiek van Vleuten

WK Wielrennen Vrouwen Tijdrit: Zekere gouden plak voor Nederland

Een gouden medaille voor een Nederlandse renner ligt voor de hand bij de vrouwentijdrit op de WK wielrennen in Yorkshire. NOS-commentator Gio Lippens: “Anders is het een teleurstellende prestatie.”

De opdracht is eenvoudig: een 30 kilometer lang vrouw-tegen-de-klok-gevecht door het heuvelachtige Yorkshire, van Ripon naar Harrogate. De wielrenster die dit traject het snelst aflegt, mag zich het komend jaar wereldkampioene op de tijdrit noemen.

Gio Lippens

En het moet wel gek lopen als Nederland naast de regenboogtrui grijpt, vindt NOS-commentator Gio Lippens: “Ik denk dat Nederland weer gaat heersen op de tijdrit voor de vrouwen, er is op dit onderdeel weinig concurrentie.” Dat was op de vorige WK’s ook al te zien. “De afgelopen twee edities won Annemiek van Vleuten en werd Anna van der Breggen tweede, en vorig jaar werd Ellen van Dijk ook nog derde. Een heel Nederlands podium is ook dit jaar niet uitgesloten. Als Nederland hier geen gouden plak wint, is dat hoe dan ook een teleurstellende prestatie.”

Hoop opleidingsniveau

De Oranjedominantie in het vrouwenwielrennen is volgens Lippens niet alleen een voordeel. “Het wielrennen zou erbij gebaat zijn als er internationaal meer concurrentie is. Maar ja, Nederland is nu eenmaal een van de weinige landen waar het vrouwenwielrennen echt professioneel is georganiseerd. Er zijn hier grote, goede ploegen, zoals Boels-Dolmans, de beste ploeg van de wereld. Verder is het opleidingsniveau hier ontzettend hoog en krijgen jonge meisjes goede begeleiding. De faciliteiten zijn ook heel goed, zeker vergeleken met het buitenland. Dat is aan de ene kant mooi, maar aan de andere kant in wezen jammer.”

Oranjevrouwen concurreren met elkaar 

Bij gebrek aan buitenlandse kanshebbers moeten de Oranjevrouwen maar met elkaar concurreren, om te beginnen in de tijdrit. En mochten ze onverhoopt toch misgrijpen: zaterdag zijn er nog meer medailles en een tweede regenboogtrui op te halen in de wegwedstrijd.

NOS Sport, NPO 2 - dinsdag • 15.30 uur

Meer over:

Reageren