Gort over de grens

6 vragen aan Ilja Gort

Na Gort over de grens in Italië gaat presentator en wijnboer Ilja Gort nu naar Spanje. Dat is na Frankrijk en Italië zijn geliefdste Europese land. "Uiteraard ook door de heerlijke wijnen."

Tekst: Carlijn Schepers

Waarom koos je dit seizoen van ‘Gort over de grens’ voor Spanje?

"Samen met Frankrijk en Italië staat Spanje in mijn top drie van lievelingslanden. Over de eerste twee heb ik al programma’s gemaakt. Wijn aan Gort over Frankrijk, waar ik ook woon, en de eerste twee seizoenen van Gort over de grens gingen over Italië. Dus nu was Spanje aan de beurt. En natuurlijk zijn het niet toevallig ook de drie landen waar de lekkerste wijn vandaan komt."

Hoe is de Spaanse wijncultuur?

"De Spaanse wijncultuur is gebaseerd op die van Bordeaux, maar toch heel verschillend. Stoerder en ruiger, net als het land zelf. Fransen zijn vaak een beetje nuffig, Spanjaarden zijn meer rouwdouwers. Dat proef je in de wijn. Je krijgt echt haar op de tanden als je die drinkt. Sommige soorten laten ze twee jaar in eikenhouten vaten rijpen. Daar kun je plakken van snijden. Good stuff!"

Waar ga je allemaal heen?

"Veel mensen kennen Spanje van de Costa Brava of Costa Blanca. Ik wil een andere kant laten zien. Dus we gaan naar het gloeiendhete binnenland, het groene noorden en het eeuwenoude zuiden: Galicië, Baskenland, Valencia, Rioja en Toledo. Het mooie aan dit programma vind ik dat het ongebonden is. Er is geen script, dus er is ruimte voor spontane onderwerpen. Dat heb ik geleerd van eerdere opnames."

Waarom werkt een script niet voor jou?

"Ik ben een warhoofd en een spring in het veld. Daardoor heb ik een aantal regisseurs versleten. Dan wilde diegene dat ik een bepaalde scène opnam, ‘want dat stond in het script’. Maar had ik iets anders op het oog. Gelukkig kan mijn huidige regisseur goed omgaan met moeilijke karakters en laat hij me lekker gaan. We doen ook bijna nooit een opname over. Zo wordt het verrassend en onvoorspelbaar."

Het programma gaat ook veel over eten. Wat was je culinaire hoogtepunt?

"In Galicië, in een dorpje tweehonderd kilometer van de zee, eten ze de hele dag inktvis. Wat blijkt? Arme boeren uit vissersdorpjes waren vroeger dagen onderweg om dit goedkope eten hier te verkopen. Ze droogden de inktvis en aangekomen in het dorpje werd het geweekt in een bordje wijn. En dat doen ze nog steeds. Heerlijk was het! In diezelfde regio ging ik kijken bij schelpenrapers. Het waren grote, potige wijven, een soort vrouwelijke Arnold Schwarzeneggers. Nadat ze voordeden hoe ze de kokkels uit de zeebodem trokken, zei ik stoer: ‘Laat mij maar eens.’ Ik kreeg ze er nog geen tien centimeter uit. Hilarisch!"

Waar ga je het volgende seizoen heen?

"Nieuw-Zeeland werd geopperd, omdat daar goede sauvignon blanc vandaan komt. Maar dan sta ik daar bij roestvrijstalen tanks zonder historie. Dan liever Europa, waar ik historie, cultuur, eten en wijn kan combineren. Naar Engeland misschien, of Oostenrijk, Duitsland of zelfs Georgië. Ik ga er nog een paar nachten over wakker liggen."

Gort over de grens | dinsdag | NPO 2 | AVROTROS | 20.25

Meer over:

Reageren