Interview

6 vragen aan Rafael van der Vaart

21 maart 2019 14:00 | sterren | Door Televizier

© Wessel de Groot

Het Nederlands elftal begint de kwalificatiereeks voor het EK 2020 met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland. Rafael van der Vaart analyseert de wedstrijden van Oranje voor de NOS. Zes vragen aan de oud-international.

Tekst: Roy Timmerman

Je stopte vorig jaar november met voetballen, hoe bevalt je ‘nieuwe leven’?

“Ik mis het voetbal niet echt, dus dat lijkt me een teken dat het de juiste keuze is. Ik heb minder verplichtingen en heb nu tijd voor andere dingen, zoals wedstrijden van Oranje analyseren en het voetbalweekend bespreken bij Studio voetbal. Ik woon in Denemarken, ben veel in Duitsland bij mijn zoon Damián en door mijn werk voor de NOS kom ik ook weer meer in Nederland. Ik ben een liefhebber, vind het leuk om voetbal te kijken en te analyseren. Maar ik wil geen professor zijn die een ploeg volledig ontleedt, ik probeer vooral de leuke dingen eruit te halen. En te genieten.”

Hoe kijk je tegen het Nederlands elftal aan?

“We komen van ver, maar hebben de afgelopen tijd goede resultaten gehaald tegen topploegen. Dat is gewoon erg knap. Ik let extra op de jonge wereldtoppers: Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Memphis Depay. Sinds Frenkie in de ploeg staat, zijn de spelers om hem heen beter gaan voetballen. Met die spelers plus Van Dijk en Wijnaldum heeft Oranje weer een sterke as, een stevig fundament. Mooi om te zien.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Years ago he taught me how to do it and now my dad is passing on the van der Vaart technique to his grandson 🎯 Love it!

Een bericht gedeeld door Rafael van der Vaart (@rafaelvdvaart) op

Ben je verbaasd door de opmars van Oranje?

“Toen Ronald Koeman begon als bondscoach geloofden er nog weinig mensen in. Wat vooral leuk is: de spelers melden zich weer met plezier bij Oranje. Ik keek er vroeger maanden naar uit, soms gingen we zelfs een dag eerder. Even bijpraten, bakkie doen. Dat zie je nu ook. Natuurlijk heeft Koeman goede spelers tot zijn beschikking, maar ze moeten zich ook prettig voelen.”

Wat maakt Koeman zo’n goede coach?

“Wat hem echt een topper maakt is dat hij met verschillende soorten spelers goed overweg kan, voor iedereen openstaat en respect heeft. Hij heeft geen vooroordelen. Dat is superbelangrijk op dit niveau. Hij weet bij iedereen de juiste snaar te raken.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

School trip with the one and only Jari Litmanen 🚌❌❌❌

Een bericht gedeeld door Rafael van der Vaart (@rafaelvdvaart) op

Gaan we ons kwalificeren voor het EK?

“Duitsland blijft erg lastig natuurlijk, maar verder mag het geen probleem zijn. Estland, Noord-Ierland en Wit-Rusland, daar dachten we in mijn tijd niet eens over na. De beste twee uit de poule gaan door, en dan is er nog de achterdeur via de Nations League. Als we ons nu niet plaatsen, kunnen we wel inpakken. Dan plaatsen we ons nooit meer, haha.”

Oranje begint de kwalificatiereeks tegen Wit-Rusland. Kun je een speler uit dat land noemen?

“Alexandr Hleb, maar die is 104 nu denk ik, haha. Nee joh, die wedstrijd gaan we gewoon winnen. Wat interessant is: dit is de eerste keer onder leiding van Koeman dat we tegen een mindere ploeg spelen. Dat geeft een andere druk, een andere dynamiek. Weet hij het team dan ook scherp te krijgen? Ik heb er alle vertrouwen in, maar ik ben ook een optimist hè.”

NOS Studio sport voetbal: EK kwalificatiereeks | NPO 1 | NOS | 20.45

Meer over