Leuk!

Renze Klamer en Beau van Erven Dorens geven kijkje achter de schermen bij hun talkshows

15 april 2024 10:00 | sterren | Door Richard Roosenboom

© William Rutten

Is de presentatie van een talkshow een luizenbaantje? Zeker niet, gastheren Beau van Erven Dorens en Renze Klamer draaien tropendagen tijdens een uitzendweek. Renze: ‘Ik sta dan de hele dag aan.’

Een uurtje, veel langer duurt de dagelijkse latenighttalkshow op RTL 4 niet. Wat doen presentatoren Renze Klamer en Beau van Erven Dorens de rest van hun uitzenddag? “Heel veel tv-makers krijgen die vraag”, vertelt Beau, wiens werkdag in ieder geval vroeg van start gaat. “We beginnen om een uur of acht ’s ochtends met overleg over de kijkcijfers. Daarna gaat het over het nieuws van de dag, daar zijn we de hele dag mee bezig.”

Renze is in de weken dat hij dagelijks op tv is van ’s morgens vroeg tot de start van de uitzending vergroeid met zijn telefoon. “Als ik wakker word, begint mijn werk meteen en ik sta de hele dag aan. Ik ben geabonneerd op alle kranten en lees me een slag in de rondte. Tachtig tot negentig procent van mijn dag ben ik als een spons informatie aan het opzuigen. Als ik even een uurtje ga sporten, blijf ik in mijn hoofd met de uitzending bezig. Zelfs dan lees ik tussendoor nog het nieuws en als het nodig is bel ik met de redactie.”

Renze Klamer in talkshow
Renze Klamer in talkshow

Redactievergaderingen

Zulk overleg is ontzettend belangrijk, vindt Beau. “De redactie weet beter dan ik wat er speelt. Op mijn gevoel zeg ik wat me leuk lijkt, maar het is wel een gezamenlijk project, waarin iedereen dingen aandraagt. Daar maken we uiteindelijk iets moois van.” Ook Renze overlegt veel. “Wat is relevant, wie zouden er eventueel kunnen komen? We zijn echt samen aan het puzzelen, want er zijn veel factoren om rekening mee te houden. De mix aan tafel bijvoorbeeld: mannen en vrouwen, jong en oud. Het programma duurt maar een uurtje, maar we zijn er de hele dag mee bezig.”

De gastheer heeft over de exacte invulling van de uitzending de beslissende stem. Renze: “Ik ben degene die de knopen doorhakt tijdens een redactievergadering. Mijn naam staat op de gevel, dus ik draag verantwoordelijkheid voor wie er aan mijn tafel zit. Ik zou niet zonder redactie kunnen, maar er zit niemand aan tafel die ik niet wil.”

Beau denkt daar hetzelfde over. “Ik kan daar niet gaan zitten met mensen die ik niet leuk vind, of praten over een onderwerp dat me niet interesseert. Uiteindelijk beslis ik.”

Beau van Erven Dorens tijdens uitzending
Beau van Erven Dorens tijdens uitzending

Beau en Renze

Zelfs als alles in kannen en kruiken lijkt, kan er nog van veel gebeuren. Beau: “Een gewenste expert kan bijvoorbeeld toch voor de concurrent kiezen. Het kan heel lang duren voor een gast rond is.” Ook de actualiteit kan de hele uitzending nog op zijn kop zetten. Renze: “We zeggen altijd toe onder voorbehoud van groot nieuws. Het is hartstikke leuk als een man uit Drenthe aan tafel wil vertellen over een schat die hij heeft gevonden, maar als om vijf uur ’s middags het kabinet valt, zit hij die avond niet bij mij aan tafel. Onze kijkers zijn heel kritisch. Ik snap dat, dat ben ik zelf ook als ik zit te kijken. Als ik iets niet relevant of interessant vind, zap ik verder of zet ik de tv uit.”

Een geslaagde uitzending geeft de mannen wel veel voldoening. Renze: “Ik ben echt een nieuwsdier en vind het heerlijk om talkshows te maken.” Relativerend voegt hij eraan toe: “Bovendien weet ik zeker dat er in Nederland veel zwaardere beroepen zijn dan talkshowpresentator. Ik heb vrienden die op de intensive care werken. Daar gebeurt het echt zware werk.”

Beau is elke werkdag vanaf 22:00 uur te zien op RTL4. 

Meer over