Acteur James Shigeta (81) overleden

De Amerikaanse acteur James Shigeta is op 81-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Dit meldt zijn persagent aan de entertainmentwebsite E-Online.

De Japans-Amerikaanse Shigeta werd geboren op Hawaii, maar studeerde toneel en zang in New York. Om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, werd hij door zijn persagent geadviseerd zijn naam te veranderen. Hij toerde geruime tijd als "Guy Brion" met een succesvolle nachtclubact door het land.

James Shigeta op het witte doek

Na de oorlog in Korea, waar Shigeta als militair in meevocht, kwam hij via de nodige omzwervingen in Japan terecht. Daar werd hij zo populair als zanger dat hij de bijnaam "de Japanse Frank Sinatra" kreeg, ook al sprak Shigeta toen nog geen woord Japans. Hij maakte zijn filmdebuut in Japan, waar hij werkte voor de Toho studio's, bekend om hun Godzilla monsterreeks. Zijn Amerikaanse filmdebuut kwam in 1959 in de detectivefilm The Crimson Kimono. Tientallen films volgden, waaronder Paradise, Hawaiian Style in 1965 met Elvis Presley.

Bij het grote publiek werd Shigeta pas echt bekend in 1988 toen hij de onfortuinlijke zakenman Takagi speelde in Die Hard. Daarnaast deed hij veel voice-over werk, onder meer in de Disneyfilm Mulan en de animatieserie The Last Airbender.

Reageren