Alberto Stegeman komt op voor gestalkte vrouwen

9 maart 2014 08:05 | sterren | Door Televizier

Duizenden Nederlandse vrouwen worden jaarlijks gestalkt. Gelukkig hebben zij sinds vorige week Alberto Stegeman aan hun zijde.

Waarom gaan die vrouwen naar jou en niet naar de politie?

"De politie roept in de meeste gevallen: ‘Wij kunnen niets’. Die vrouwen zijn dan ten einde raad. Pas als de stalkers echt over de schreef gaan, kan de politie ingrijpen. Maar er zijn zo veel schemergebieden waarbij ze niets kan doen. Er zijn vrouwen die de hele dag op twee meter afstand worden gevolgd. En niemand die er iets aan doet.

Pas als iemand een straatverbod heeft, kun je ingrijpen. Maar die stalkers weten heel goed hoe ver ze kunnen gaat. Ze zijn slim en heel bewust bezig. Een van de stalkers in mijn programma heeft al zeven prepaidtelefoons gebruikt om zichzelf niet prijs te geven. Terwijl die vrouw ­dondersgoed weet wie het is.”

Zijn alle stalkers bekenden?

"Veruit de meesten wel, maar soms hebben de vrouwen geen idee wie hen volgt. Dan krijgen ze een berichtje met de tekst: ‘Je was vanmiddag om 2 uur op de markt, ik heb je gezien.’ Heel eng. Wij zoeken uit wie het is.”

Bel je dan bij ze aan?

"Ik doe dit samen met een oud-rechercheur die heeft gewerkt op de Warmoesstraat; hij verzamelt bewijs tegen de stalker. Foto’s maken, camera’s ophangen, digitaal bewijs, hoe veel sms’jes er zijn verstuurd. Ik heb contact met de vrouwen en samen bedenken we een plan het stalken te stoppen. Dat kan zijn door de man aan te spreken of op een andere manier.

Wij denken en hopen dat iemand die bemiddelt, de stalker tot de orde kan roepen. Door te zeggen dat hij te ver gaat en hem aan het verstand te brengen dat de vrouw in kwestie echt niets met hem wil. Dat werkt. Ik maak zo’n man duidelijk dat we alles hebben vastgelegd en dat hij nu door ons wordt gevolgd.”

Kun je de situatie ook verslechteren door zo’n confrontatie?

"De situatie kan niet erger worden dan-ie nu al is. Vrouwen durven hun huis niet meer uit, de stalker weet alles van de vrouw. Ik hoor die verhalen en denk: mijn god, die kerels zijn verknipt. Maar ik denk dat ­sommigen wel inzien dat het niet goed is wat ze doen.”

Waarom wilde je dit maken?

"Ik word heel warm van het idee dat ik deze vrouwen help. Je praat lang met ze, staat ze bij, verzamelt bewijsmateriaal en zorgt er uiteindelijk voor dat het geen probleem meer is. Dat is heel dankbaar. En het is echt.”

Met zijn programma Gestalkt is Alberto Stegeman genomineerd in de Televizier verkiezing voor Beste Hulpprogramma.

Gestalkt wordt elke zondagavond uitgezonden op SBS6 om 20:30 uur.

Meer over