Nieuw seizoen

Alberto Stegeman gaat ver voor opnames Undercover in Nederland: 'Alles moet tot in de puntjes kloppen'

26 mei 2024 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© Nick van Ormondt

Alberto Stegeman zit al zo’n twintig jaar in het vak en heeft al veel oplichters en criminelen geconfronteerd. Angst voelt hij daarbij niet. ‘Ik ben altijd heel voorzichtig en alert, maar niet bang.’

Wat is er te zien in dit seizoen van ‘Undercover in Nederland?’

“Wij hebben een heftige reportage over de Germaanse geneeskunde gemaakt, een stroming met een groot aantal volgers. Het zijn min of meer zelfbenoemde genezers. Wij zijn benaderd door bezorgde familieleden van mensen die kanker hebben. De zieken gaan op advies van die stroming niet naar het ziekenhuis en doen bijvoorbeeld geen chemo’s meer. Wat het bijzonder maakt, is dat mijn oud-cameraman echt ziek is, hij is uitbehandeld. Het gaat nu nog goed met hem, dus hij is ook undercover gegaan.”

In het programma confronteer jij oplichters en andere criminelen. Hoe pak je een goede confrontatie aan?

“Alles moet tot in de puntjes kloppen. Veiligheid staat altijd op 1. Ik moet weten wie ik voor de lens krijg, en we proberen mensen uit hun vertrouwde omgeving te halen. Hoe goed de voorbereiding ook is, niet alles is te voorspellen. Ik weet niet hoe iemand gaat reageren en of iemand wel of geen wapen bij zich heeft. Het is een inschatting die we moeten maken en dat doen we elke keer met veel precisie.”

Hoe loopt het na een confrontatie?

“Allereerst ontferm ik mij over slachtoffers die erbij zijn. Wat er daarna komt is vaak onduidelijk. Soms leggen we bekentenissen vast, dan is het vervolgtraject om daarmee naar de politie te gaan. We willen misstanden die we filmen ook daadwerkelijk aanpakken. Ook hebben we naderhand weleens rechtszaken omdat de andere partij niet wil dat we het uitzenden.”

Ben je weleens bang?

“Ik ga altijd wel goed op voorbereiding, elk detail is uitvoerig besproken. En wat ook helpt, is dat ik echt vind dat we het moeten doen, zeker als ik al heel lang met een zaak bezig ben. Als ik bang zou zijn was ik na een jaartje met dit werk opgehouden. Ik ben altijd heel voorzichtig en alert, maar niet bang.”

Welke confrontatie blijft jou altijd bij?

“Ik heb ooit een pooier geconfronteerd. Die liep naar zijn auto en zei: ik ga even een dingetje pakken. Het zou me niets verbazen als dat een wapen was, dus we zijn meteen vertrokken en hebben hem in een dollemansrit weten af te schudden. Ik vind de confrontaties met zelfbenoemde meesteroplichters ook interessant, dat is een soort schaakspel. Ook als ik voor ze sta blijven ze liegen.”

Hoe heb je door dat ze liegen?

“Ervaring helpt. Hoe meer mensen in je gezicht liegen, hoe meer je het bij de volgende herkent. Ik merk het aan hoe ze kijken en hoe ze met overslaande stem vertellen dat ze het bij het rechte eind hebben. Mijn hobby is pokeren, aan de pokertafel zie ik wanneer mensen bluffen. Dat vind ik zelf ook wel leuk om te doen. Als undercoverjournalist speel ik trouwens geen blufpoker, dan heb ik altijd honderd procent bewijs.”

Undercover in Nederland is vanaf 26 mei iedere zondag vanaf 20:30 uur te zien op SBS6.

Meer over