Alberto Stegeman slaat weer hard toe in Undercover in Nederland

13 oktober 2013 11:00 | sterren | Door Televizier

Alberto Stegeman begint aan zijn tiende seizoen Undercover in Nederland. En het belooft weer een spraakmakende reeks te worden, zo vertelt hij aan Televizier.

Wat gaan we in deze eerste aflevering zien?

"Een jeugdvoetbaltrainer die de afgelopen tien jaar tientallen pupillen naakt op de foto heeft gezet. Hij maakte dan foto’s van geslachts­delen. Rick Arkes was zo’n pupil. Hij is vijf jaar geleden, toen hij een jaar of 14 was, uit de kleren gepraat voor geld. Onderling hebben die ­jongens er nooit over gesproken, maar het zat deze jongen dwars en hij meldde zich een jaar geleden bij me. Het is een lange en interessante zoektocht geworden.”

Daar ben je een jaar mee bezig geweest?

"We hebben dit seizoen veel extreem lange onderzoeken gedaan. We zijn van de lange adem; op het moment dat een zaak na een half jaar nog niet rond is, zoeken we door. Zo hebben we een drugsbende opgerold, maar we zijn ook bezig geweest met misstanden in de ‘gewone’ wereld, zoals in de zorg en de taxiwereld. En de verborgen camera slaat keihard toe dit seizoen, hij was hard nodig in deze reeks.”

Dit al je tiende seizoen van Undercover in Nederland. Hoe kom je aan je onderwerpen?

"Heel veel mensen melden zich bij me en de meesten daarvan hebben een serieuze zaak. Ik krijg zo veel mails met noodkreten. Daar ben ik heel dankbaar voor, maar natuurlijk ben ik ook journalist genoeg om zelf onderwerpen te vinden.” 

Gebruik je weer bijzondere vermommingen dit jaar of ben je te herkenbaar geworden?

"Dit seizoen ben ik vooral aanwezig op de achtergrond en maak ik gebruik van infiltranten en slachtoffers die zelf undercover gaan, maar in de toekomst zal ik wel weer eens een vermomming uit de kast halen.”

Jij bent altijd maar omringd door het kwaad. Is dat lastig?

"Het voelt helemaal niet of ik omringd ben door kwaad. Ik los zaken op en daar word ik juist blij van.”

Geloof je nog in de goedheid van de mens?

"Heel erg zelfs. Ik maak heel veel leuke mensen mee tijdens m’n werk. Undercover in Nederland is er om zaken bloot te leggen die niet kloppen. Daar ben ik voor, om dingen te laten zien die anders verborgen zouden blijven.”

Meer over