Alberto Stegeman veroordeeld voor vervalsing

4 maart 2014 14:12 | sterren | Door Televizier

Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman heeft een voorwaardelijke boete van 1000 euro aan zijn broek hangen, omdat hij een KLM-personeelspas heeft vervalst.

In 2008 liet Alberto in zijn programma Undercover in Nederland zien dat de beveiliging van Schiphol-Oost niet deugde. Hij maakte een personeelspas na en kwam ongezien bij het regeringstoestel waar koningin Beatrix toen mee vloog.

Aangeklaagd

De controles werden verbeterd door Schiphol, maar Stegeman werd vervolgens wel aangeklaagd. Eerst bij het gerechtshof in Amsterdam, waar hij werd ontslagen van rechtsvervolging. Vervolgens probeerde het Openbaar Ministerie het nog een keer, maar dan bij de Hoge Raad.

Het was niet nodig

Die stuurden de zaak naar het hof in Den Haag. Daar is het nu dus wel raak. Het gerechtshof vindt dat de Undercover in Nederland-presentator geen strafbaar feit had hoeven plegen om zijn punt te maken. Videobeelden van de binnenkant van het regeringsvliegtuig waren volgens hen ook al voldoende bewijs.

Journalist

Alberto Stegeman is het uiteraard niet eens met zijn veroordeling en ziet het als ‘een grote beperking van de persvrijheid’. Aan Shownieuws laat hij weten: “In sommige gevallen moet je als journalist de wet overtreden om een groot maatschappelijk probleem aan de kaak te stellen.”

De presentator wil het hier niet bij laten zitten:

In 2010 werd Alberto Stegeman al valsheid in geschrifte en aanwezigheid op verboden terrein ten laste gelegd.

Meer over