Interview

Amber Kortzorg deze zomer druk met opnames Op1 en Kassa: 'Ben me al schrap aan het zetten'

26 juni 2023 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© Jeanette Huisman

Wat houdt bekende Nederlanders bezig in de ontspannendste maanden van het jaar? In De zomerstop geven ze een exclusief kijkje in hun agenda. Deze week Op1- en Kassa-presentatrice Amber Kortzorg (32).

Hoe ziet jouw zomer eruit?

“De komende maanden worden lekker druk. De reguliere Kassa begint pas in november, maar we maken ook drie keer Zomer Kassa vanaf Camping Hoek van Holland met een mix van luchtige en serieuze consumentenonderwerpen. Ook Op1 loopt voorlopig nog door, in juli presenteren Natasja Gibbs en ik zelfs twee weken achter elkaar de talkshow. Dit is een soort roulatiedienst om de verschillende duo’s wat meer vrije tijd te gunnen.”

Lees ook: Talkshow Op1 komende zomer volledig op de schop 

Kijk je er naar uit om ‘Op1’ zo vaak te doen?

“Zeker, al ben ik me schrap aan het zetten, want ’t zijn lange dagen: je bent van ’s ochtends negen tot middernacht bezig met de uitzending. Maar het biedt wel de kans om echt in een ritme te komen en je eigen stempel op de uitzendingen te drukken. Daarom vind ik het ook jammer dat we veel minder afleveringen van Kassa mogen maken. Vorig jaar kregen we veel respons op onze actie #ikredhetnietmeer voor huishoudens die niet meer rond kunnen komen. Dan is een verkort seizoen van vijf afleveringen jammer. Al heb ik daardoor nu wel tijd voor andere dingen.”

Dus je gaat nog wel op vakantie?

“In augustus stoppen zowel Op1 als Kassa en ga ik richting Zwitserland waar mijn vriend woont. Normaal gesproken is het een heel gepuzzel om elkaar te kunnen zien, dus ik kijk ernaar uit om een paar weken samen door te brengen. We houden er allebei van om buiten in de natuur te zijn, dus trekken we met een tentje de Alpen in om te gaan hiken en klimmen. Ik verwacht pijnlijke kuiten.”

Wat is voor jou het gevoel van zomer?

“Op blote voeten lopen, zowel in huis als in de tuin. En de poortdeur die open staat, zodat mensen vrij zijn om achterom te komen. Dat sociale aspect is voor mij de zomer. Natuurlijk zie je elkaar ook in de winter, maar dan ben je eerder geneigd om af te spreken en niet spontaan even te komen buurten. En de achterdeur is dan dicht.”

Waar ben je iedere zomer wel te vinden?

“De wereld van televisie en media gaat heel snel en vluchtig, dan is het belangrijk om af en toe de stilte te laten spreken. Die rust vind ik onder meer op de Veluwe, een redelijk uniek stukje Nederland met z’n zandvlaktes. Je kunt er uren lopen zonder sporen van de mens te zien. Ik kom ook graag op Vlieland. Het is er autoluw en de tijd gaat er heel traag.”

Waar hoop je ondanks alle drukte tijd voor te hebben?

“Ik ben een echte lezer, maar kom voor mijn werk vooral toe aan kranten en informatieve boeken. Laatst las ik bijvoorbeeld Buitengewoon bewustzijn: De octopus en de evolutie van de intelligentie van Peter Godfrey-Smith. Razend interessant, maar niet direct iets om op vakantie lekker ontspannen in te verdwijnen. Eigenlijk hoop ik dat iemand mij eens een leuk boek geeft!”

Meer over