Amerikaanse komiek Joan Rivers (81) overleden

De legendarische Amerikaanse komiek, auteur en presentatrice Joan Rivers is op 81-jarige leeftijd overleden in New York. Het nieuws werd bekendgemaakt door haar dochter Melissa.

Joan liet zich donderdag 28 augustus onder narcose behandelen aan haar stembanden in een exclusieve privékliniek in New York toen ze tijdens de ingreep ineens stopte met ademen. Rivers werd direct gereanimeerd en naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis vervoerd, waar bleek dat ze naast een hartstilstand ook een herseninfarct had gehad.

Kunstmatig coma

Om de schade zoveel mogelijk te beperken, werd Joan vanaf dat moment in een kunstmatig coma gehouden en beademd. Haar enige dochter Melissa, met wie ze sinds de jaren 90 furore maakte als superkritische mode-experts, week geen moment van haar zijde. Woensdag deelde Melissa mee dat haar moeder de intensive care had verlaten en inmiddels een eigen kamer had. Daar is ze, toen de beademing eerder vandaag werd gestopt, uiteindelijk aan haar verwondingen overleden.

De legende Joan Rivers

Met de dood van Joan Rivers verdwijnt een van de pioniers van de Amerikaanse entertainmentindustrie. Rivers was al sinds begin jaren zestig een van de weinige, succesvolle vrouwelijke komieken. Ze trad in de voetsporen van legendes als Phyllis Diller, maar ontpopte zich tot veel meer dan een grappenmaker alleen. Joan bleek te kunnen acteren, zowel in films als Space Balls als op Broadway. Daarnaast schreef ze maar liefst dertien boeken, haar laatste publicatie Diary Of A Mad Diva verscheen eerder dit jaar. Als ze niet op de planken stond of in de studio, ontwierp Joan juwelen voor haar eigen sieradenlijn die ze met liefde aan de man bracht. 

Joan Rivers was de koningin van late night

Toch werd Joan pas echt legendarisch toen ze in 1983 als eerste vrouw de vaste vervanger werd van Johnny Carson bij The Tonight Show. Dankzij haar energieke verschijning, onvermoeibare persoonlijkheid en behoorlijk riskante grappen werd ze bijna net zo populair als Carson zelf. In 1986 schreef Joan opnieuw geschiedenis toen ze als allereerste vrouw ooit een eigen late night show kreeg op de zender FOX. Haar Late Show was geen lang bestaan gegund, toch was de eerste aflevering onvergetelijk met onder meer Cher en Elton John. Rivers sloot die show af aan de piano met Elton, waar ze samen The Bitch Is Back zongen

Joan durfde alles

Dat nummer is zo'n beetje haar officiele lijflied. in haar leven beleefde Joan aanzienlijke pieken, maar ook behoorlijk diepe dalen. In 1987, na het stoppen van haar talkshow, pleegde Joans echtgenoot Edgar Rivers zelfmoord. Joan bleef achter met een tienerdochter en schulden, overwoog serieus om zelf ook zelfmoord te plegen, maar vocht zich terug. Ze maakte een tv-film over de dood van haar man, presenteerde een middagtalkshow en bleef onvermoeibaar optreden. Hoe ouder ze werd, hoe provocerender ze durfde te zijn. Zeker als het aankwam op mode, was niemand veilig. Sterren liepen met angst en beven over de rode loper zodra ze in de verte de 1.57 lange Rivers zagen staan met de onvermijdelijke vraag "who are you wearing?!".

Joan Rivers was onvermoeibaar

Rivers won in 2009 het tweede seizoen Celebrity Apprentice, waardoor haar carrière opnieuw een piek belefde, Ze werd gevraagd voor het satirische modeprogramma Fashion Police, kreeg haar eigen realitysoap met dochter Melissa genaamd Joan Knows Best en begon zelfs een wekelijkse internettalkshow vanuit haar slaapkamer in Melissa's huis: In Bed With Joan.

Rivers grapte over alles

Al met al was Joan een boegbeeld van onverschrokkenheid die haar publiek uitdaagde over alles te lachen, want zelfs in de grootste tragedie was volgens Rivers nog humor te vinden. Zo trad ze de avond voor haar noodlottige medische ingreep nog op en zei ze tegen de zaal: "Ik ben 81, ik kan elk moment dood neervallen. Denk je eens in wat een mazzel dat voor jullie zou zijn? Je kan voor de rest van je leven bij saaie etentjes roepen: "Joan Rivers? Ja, ik was erbij toen ze ging. Graag gedaan!"

In de Verenigde Staten wordt er geschokt gereageerd op de dood van Joan Rivers.

Reageren