Denkend aan Zwitserland

André van Duin denkt nog lang niet aan stoppen: 'Zolang het fysiek kan, ga ik door'

26 november 2023 10:00 | sterren | Door Bram de Graaf

© Viviënne de Rop/MAX

André van Duin presenteert het ene na het andere tv-programma, maar aan stoppen moet hij nog niet denken. In Denkend aan Zwitserland maakt hij met Janny van der Heijden een treinreis door Zwitserland.

U bent momenteel druk met de montage van ‘Animal crackers’. En nu een interview over ‘Denkend aan Zwitserland’. Wat kunnen we daarin verwachten?

“Het lijkt op Denkend aan Holland, waarin ik samen met Janny van der Heijden sinds 2019 varend door Nederland ben te zien. Janny kwam met het idee. Als kind verslond ze de jeugdboeken over het weesmeisje Heidi, dat met haar opa in de Zwitserse Alpen woonde. Ze wilde met mij ontdekken hoe mooi het daar nu werkelijk is. We reisden twee weken per trein dat land door, bezochten steden en beklommen zelfs de Matterhorn.”

Maar u houdt helemaal niet van sneeuw! Wat was uw eerste gedachte toen u van het idee hoorde?

“Het zal daar wel koud zijn. En dat was het. Uit mezelf zou ik niet naar Zwitserland gaan, maar met Janny zit ook vaak in dat bootje. Dat is altijd een feest, dat trok me over de streep. En treinreizen vind ik erg prettig. Je ziet nog eens wat. Ik heb genoten van die berglandschappen. We hebben veel in de sneeuw gerold en heerlijke schnitzels gegeten.”

Wat maakt werken met Janny zo leuk?

“We leerden elkaar tien jaar geleden kennen bij Heel Holland bakt. Met Denkend aan Holland ontmoeten we overal aardige mensen. En wat we doen we nu eigenlijk? We varen een beetje rond bij mooi weer, iets wat iedereen graag doet. Toevallig staat er bij ons een camera bij. Voor mij voelt het als vakantie. Ik verheug me er elke keer weer op. Janny en ik groeien steeds dichter naar elkaar toe, het wordt steeds leuker en gezelliger. Ze is niet alleen een fijne collega, maar ook een heel goede vriendin.”

U reist wat af tegenwoordig. En dat na een paar pittige jaren waarin uw partner Martin overleed en u zelf darmkanker had. Is dat vele reizen een manier om het leven weer een beetje leuker te maken?

“Het leven gaat door, hè. Je moet er zelf iets van maken en de kansen die langs komen met twee handen aanpakken. Het heeft geen zin om thuis achter het raam te gaan zitten kniezen. Zolang het fysiek kan, ga ik door.”

Volgend jaar viert u uw zestigjarig jubileum als artiest. Hoe gaat u dat vieren?

“Ach, er wordt van alles bedacht, geloof ik. En ze zijn een boekje over me aan het schrijven. Maar ik wil geen groot feest.”

Is de humor erg veranderd in die 60 jaar?

“Tegenwoordig moet je elk woord op een schaaltje leggen. Vroeger was humor een stuk makkelijker. We lachten om moppen over schoonmoeders en Belgen. Zelfs die kunnen niet meer, volgens mij. Gelukkig hoef ik me daarover in de trein geen zorgen te maken.”

Denkend aan Zwitserland is vanaf 26 november vier weken lang iedere zondag om 21:30 uur te zien bij MAX op NPO1.

Meer over