Verborgen Verleden

Angela Groothuizen: "Je komt in een soort bubbel terecht"

14 februari 2019 11:05 | sterren | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Zangeres en presentatrice Angela Groothuizen gaat in Verborgen verleden op zoek naar haar vader, aan wie ze weinig herinneringen heeft. Wat is er tijdens de oorlog met hem gebeurd?

Tekst: Ella Weisbrod

1. Kende je het programma?

"Sterker nog, ik kijk er altijd naar. Programma’s als Verborgen verleden en Andere tijden hebben mijn hart. Ik had graag geschiedenis gestudeerd. Hier in Amsterdam worden we door historie omgeven. Alkmaar, waar ik ben geboren, is nog ouder. Je voelt je daar een piepklein schakeltje in een lange ketting. De redactie had me al eerder benaderd, maar had nooit tijd om mee te doen. Sinds ik in 2016 oververmoeid raakte, maak ik structureel meer ruimte in m’n agenda, en zo is het gelukt."

2. Wat wilde je vooral graag weten?

"Wat mijn vader tijdens de oorlog heeft meegemaakt. Ik kende hem als een stille, wat teruggetrokken man. Hij was al bijna vijftig toen ik, als jongste, werd geboren, en hij lag in die eerste jaren vaak langdurig in ziekenhuizen. Dus van hechten kwam weinig terecht. Hij hield van ons, hoor, hij was leuk en gul. Hij gaf z’n laatste dubbeltje nog weg. Maar soms moest je op eieren lopen. Ik begreep nooit waarom."

3. Heeft hij nooit over zijn ervaringen verteld?

“Mondjesmaat. Mijn oudere broers en zussen herinneren zich ook maar flarden, net als ik. En dan vraag je je soms af of je dingen verzint of dat ze echt gezegd zijn. Helaas heb ik mijn moeder niet meer over mijn ontdekkingsreis kunnen vertellen: ze stierf vorig jaar, een paar maanden voor de opnamen."

4. Moest je ver van huis?

“Nee, gelukkig niet. Wij konden het in vier dagen doen en bewogen ons vooral door de kop van Noord-Holland en later in Den Haag. Gedreven door de economische crisis kwam mijn vader voor de oorlog in Algerije terecht. Misschien kunnen mijn broer en ik er later eens heen, ik wil wel zien wat mijn vader, destijds een jonge kunstschilder vol idealen, daar toen zo aantrok. Maar momenteel is het geen prettig land om doorheen te reizen."

5. Hoe heb je de opnamen ervaren?

"Je komt in een soort bubbel terecht. Je dwaalt door je geheugen en staat telkens voor verrassingen. Mijn vader kwam steeds meer tot leven en steeds dichter bij me. Dat was erg emotioneel. Je bent kwetsbaar tijdens zo’n zoektocht. Gelukkig had ik fijne mensen van de redactie om me heen. En elke avond appte ik mijn broers en zussen wat ik die dag had ontdekt, dus ik kon meteen m’n verhaal kwijt. Voor mij was dit programma een ongelooflijk cadeau."

6. Waren er naast de geschiedenis van je vader nog andere verrassingen?

'Nou en of! Over mijn man en mij. Vanaf de dag waarop wij elkaar ontmoetten, herkende wij elkaar op een diep niveau en ervaren we een diepe verbondenheid. Dankzij Verborgen verleden weten we waarom."

VERBORGEN VERLEDEN | NPO 2 | NTR | 20.25

Meer over