Angela Groothuizen over Een Nieuw Begin

In het RTL 4-programma Een Nieuw Begin helpt Angela Groothuizen mensen die van buiten, maar ook van binnen beschadigd zijn.

Wat voor mensen helpen jullie?

"We hebben gezocht naar mensen die letterlijk door het leven zijn getekend, door ziekte, ongeluk of tegenslag. Al die ­dingen zie je terug op iemands gezicht. Vrouwen die onverwacht een scheiding voor hun kiezen krijgen, vervolgens in de armoedeval belanden en dan ook nog kanker krijgen. In totaal helpen we acht mensen met allemaal heel uiteenlopende verhalen.”

Kun je een voorbeeld geven?

"In deze eerste aflevering zit zo’n leuke, fantastische vrouw. Haar man overleed in haar armen, ze had drie kleine kindjes, kwam niet aan rouwen toe en ging te veel drinken. Ze raakte haar baan kwijt, kwam in de bijstand, ging nog meer drinken en werd opgenomen in een kliniek. Nu is ze nuchter en fantastisch, maar ze ziet er niet uit. Je ziet dat zware leven in haar gezicht terug. Ze is 49 jaar, maar ziet er twintig jaar ouder uit. Daar helpen we haar mee. Maar we hebben voor iedereen een extraatje, een diepere laag. Een nieuwe neus is mooi, maar dat is tijdelijk geluk. Bij deze vrouw hebben we daarom bedacht dat ze weer aan de man moet. Dat gun je haar ook.”

Wordt Een nieuw begin een echte tranentrekker?

"Als je mensen wilt helpen, moet je niet meehuilen. Ik ben van de nuchterheid. Het is nu een rotsituatie, maar moet je de rest van je leven weggooien, omdat je een hoop ellende over je heen hebt gekregen? Het gaat om wat mensen nú nodig hebben. Dat vertellen ze ook aan me. Ik ben een vertrouwenspersoon, omdat ze me kennen. De mensen voelen zich meteen op hun gemak. En ik ben er ook voor de broodnodige humor, want dat is wel nodig.”

Waarom wilde jij dit graag doen?

"RTL 4 benaderde me hiervoor, ik heb immers een contract en wil natuurlijk ook graag dat ze iets aan me hebben. Maar belangrijker is dat ik het hulpprogramma juist wilde maken, omdat we hiermee echt een verschil kunnen maken voor de mensen die meedoen.”

Wat vind je zelf een goed ­hulpprogramma?

"Ik treed vaak op, dus ik zie er niet zo veel. Maar ik vond Obese af en toe leuk en er is zo’n programma’s over te dikke en te dunne mensen met een leuke Britse dokter die ik fascinerend vindt. Iets als Bonje met de buren heb ik nog nooit gezien. Ik vind Natasja en John geweldig, maar zo’n programma interesseert me minder.”

Reageren