Interview

Angela Groothuizen over The Tribute - Battle of the Bands: ‘Eigenlijk is muziek geen wedstrijd’

21 januari 2023 10:05 | sterren | Door Suzanna Timmer

© William Rutten

Angela Groothuizen weet na decennia op de bühne aan welke eisen een goede tributeband moet voldoen. Daarom neemt ze opnieuw plaats in de jury van The Tribute - Battle of the Bands.

Hoe was het om na je tournee met de Dolly Dots over te schakelen op dit programma?

“Het liep meteen achter elkaar door. Ik had net het laatste concert van de tournee met de Dolly Dots gehad en de opnames voor tv bekeken. Ik was leeg en een beetje gedeprimeerd, maar moest meteen door naar de opnames van The Tribute. Ik werd in die jurystoel gezet en leuk aangekleed en zag mijn jurycollega’s en topgasten Cesar Zuiderwijk en Spike weer. Toen begon de eerste band te spelen en na een halfuurtje was ik hélemaal opgeknapt. Dit geeft zoveel energie.”

Er doen weer uiteenlopende tributebands mee, van Neil Diamond tot De Dijk. Gaat de kijker verrast worden?

“Absoluut. Soms zie je bands met vrij professionele muzikanten die pas twee maanden bij elkaar zijn, maar meteen al zo goed spelen. En er zijn mensen die naast hun baan op woensdagavond met elkaar oefenen. Daar zie en voel je het plezier in samen muziek naspelen van iemand die ze bewonderen. Ik sta af en toe met mijn oren te klapperen hoe leuk en eigen het is.”

Waar moet een goede band volgens jou aan voldoen?

“Je moet meegesleept worden en naar iemand willen kijken. Een band of artiest moet je echt aan de hand meenemen, in de liedjes, in de stem, in het plezier dat ze samen uitstralen. Maar ze moeten ook echt iets van jezelf laten zien. Al die dingen gelden. Natuurlijk kunnen de meningen van ons als vakjury en het publiek wel eens uiteenlopen. Waar wij iemand een 9,5 geven, vindt het publiek een artiest soms een zesje.”

Hoe belangrijk is het competitie-element voor de deelnemers?

“We vinden allemaal die talentenshows op tv leuk en zitten thuis mee te doen en te oordelen. Maar eigenlijk is muziek geen wedstrijd. Het is een fruitmand waarin soms ook een bruin banaantje zit. Maar dat geeft niet. Er zijn bands die al een tijd samen spelen en altijd veel complimenten krijgen. Maar op tv komt er extra druk bij. Als ze dan afvallen, kan dat best wel een beetje pijn doen.”

Wat geven jullie die afvallers mee?

“We vinden het belangrijk om wel te laten weten dat ze trots moeten zijn op wat ze hebben neergezet. Je wilt mensen ook aanmoedigen om door te gaan. Het is wel een hard vak en je moet heel veel doen. En er hoeft soms maar iets kleins te gebeuren en alles kan kapotgaan. Met de Dolly Dots dachten we bijvoorbeeld ooit een potentiële hit in handen te hebben. Helaas dachten de dj’s hier anders over. Als je daar niet overheen kunt stappen, red je het niet. Succes is een complete mix van talent, zelfvertrouwen en charisma, maar ook gewoon doorzetten en jezelf herpakken.”

The Tribute - Battle of the Bands is elke zaterdag vanaf 20:00 uur te zien op SBS6.

Meer over