Angela Lansbury (92) vindt dat vrouwen deels schuldig zijn aan seksueel geweld

29 november 2017 13:00 | sterren | Door Televizier

© Screenshot YouTube

Angela Lansbury kreeg veel kritiek over zich heen toen ze verklaarde dat vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld ook de hand in eigen boezem moeten steken.

De 92-jarige grande dame van toneel, film en televisie deed haar omstreden uitspraak in de Britse Radio Times waarin naar haar mening werd gevraagd over de recente seksschandalen en de #metoo-beweging.

Twee kanten

Angela, in Nederland vooral bekend door haar rol als Jessica Fletcher, verklaarde dat er wat haar betreft twee kanten aan het verhaal zitten: "Laten we vooral niet vergeten of ontkennen dat vrouwen al sinds mensenheugenis bezig zijn zo aantrekelijk mogelijk te zijn. Daar zit helaas ook een keerzijde aan, dat mogen we niet vergeten. Het is vreselijk om te moeten zeggen: maar dat krijg je er van als je zo mooi mogelijk wil zijn. Als vrouwen moeten we daar ook onze verantwoordelijkheid nemen."

Stoppen

Overigens vond Lansbury niet dat dit een vrijbrief was voor mannen om maar hun gang te kunnen gaan: "Natuurlijk is er geen excuus denkbaar voor mannen die vrouwen aanranden of verkrachten. Maar ik denk ook dat dit gedrag gaat stoppen... Dat moet wel. Volgens mij maken nu heel wat mannen zich ernstige zorgen."

Kritiek

Angela's uitspraken vielen niet in goede aarde, zowel op Twitter als bij Rape Crisis England & Wales, een organisatie die zich inzet voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. In een verklaring noemt de vereniging Lansbury's mening "weinig productief" en een voortzetting van het fabeltje dat vrouwen er om vragen door de manier waarop ze zich kleden.

Meer over